Sport

Ondanks teleurstelling toch voldaan gevoel bij Whittie

APELDOORN – Wie voor aanvang van het seizoen had voorspeld dat Victoria Boys een prominente rol zou vertolken in de strijd om promotie, was waarschijnlijk niet helemaal voor vol aangezien. Trainer/coach Eric Whittie en zijn manschappen kwamen er verdraaid dichtbij om voor het tweede opeenvolgende jaar een stap omhoog te maken. Hoewel de keeper van Turkse Kracht Deventer de doortocht naar de derde klasse hinderlijk versperde, kunnen Whittie en de zijnen terugzien op een fantastisch debuutjaar als vierdeklasser. “Victoria Boys bloeit weer een beetje”, sprak de succesvolle coach met gepaste trots.

De 0-2 nederlaag tegen Turkse Kracht op eigen veld een week eerder bracht de Apeldoorners in een lastig parket met het oog op de return. Het geloof om in Deventer alsnog het onmogelijke mogelijk te maken, straalde zondagmiddag vanaf het eerste fluitsignaal van de gretige Victorianen af. Op het crossterrein van de Rielerenk bracht Whittie’s equipe de derdeklasser in 90 bloedstollende minuten nadrukkelijk aan het wankelen. Victoria Boys won weliswaar dik verdiend met 1-2, voor een verlenging kwam het één doelpunt te kort. Een gemiste strafschop en het grote aantal saves van Yakub Ece, de bebaarde geweldenaar in het Turkse Kracht-doel, braken de bezoekers uiteindelijk op.

 

Hoewel hij zich aansluitend bij de kleedkamer enkele onvriendelijkheden moest laten welgevallen, bleef de ouwe rot Whittie beheerst. De ervaren Victoria Boys-trainer verlaagde zich niet tot het niveau van de heethoofden die hem in woord en gebaar geen prettige vakantie toewensten. Victoria Boys had zorgvuldiger met de kansen moeten omspringen, constateerde Whittie. Verwijten maakte hij zijn spelers niet. “Al mag je die penalty natuurlijk niet missen. Ik heb de jongens in de rust gezegd dat ik niet wist wat ik moest zeggen om ze beter te laten voetballen. Als bij de tegenpartij de keeper de beste man is, zegt dat – denk ik – wel voldoende.”

 

Whittie gaf eerlijk te kennen dat zijn spelers zelfs hém verbaasd hadden. Dat er veel voetballend vermogen in zijn selectie schuil ging, was hij zich wel bewust. “Maar ik had niet verwacht dat we tweede zouden worden. In mijn beleving had ik er rekening mee gehouden te kunnen eindigen in het linkerrijtje. Intern hebben we die ambitie in de winterstop veranderd in een doelstelling. Ik denk echt dat wij een ploeg hebben die voetballend zeker niet zou misstaan in de derde klasse. Petje af voor die jongens voor wat ze het hele seizoen hebben laten zien. We hebben nergens gemazzeld. Alles wat we hebben gehaald, hebben we echt zelf verdiend.”

 

Het schrikt Whittie niet af dat het verwachtingspatroon voor het komende seizoen hoger komt te liggen. Met de komst van de WSV-talenten Jeffrey Martherus, Timo Katerberg en Gert Versteeg, alsmede de terugkeer van Mourad Kasrioui van Columbia, komt de trainer zelfs ruimer in de spelers te zitten. “Die vier jongens erbij maken ons in de breedte sterker. Dat is goed voor de onderlinge concurrentie, want dan gaan ze elkaar testen.”

 

Na wat zijn 45e seizoen als voetbaltrainer was, kan Whittie er maar geen genoeg van krijgen. De sleet zit er allesbehalve op. Sterker nog, het prima optreden van zijn ploeg in het afgelopen seizoen smaakt duidelijk naar meer. Het voetbaldier pur sang kijkt er al reikhalzend naar uit om in de komende jaargang met Victoria Boys nóg sterker voor de dag te komen. “Ik heb een contract tot mijn 65e. Dat word ik in 2019.”