Sport

Leerzame lessen voor Alterno

SLIEDRECHT/APELDOORN – Ondanks de volleyballes die ze kregen staken vertegenwoordigers van Alterno afgelopen weekend veel op van hun werkbezoek bij Sliedrecht Sport. Een kijkje nemen in de keuken van sporthal De Basis betekende uit Apeldoorns oogpunt in meerdere opzichten een eyeopener.

Voorafgaand aan de confrontatie in de kampioenspoule nam een delegatie van Alterno en de gemeente Apeldoorn de gelegenheid te baat om zich uitgebreid te laten voorlichten over de totstandkoming van de in 2017 in gebruik genomen thuisbasis van de regerend landskampioen bij de vrouwen. De eigen Alternohal voldoet niet aan de eisen van het spelen van eredivisievolleybal. Om het sportieve plafond in de toekomst te kunnen verhogen moet het dak aan de Waleweingaarde – of op een andere locatie – letterlijk en figuurlijk omhoog.

Topsport bedrijven kost Apeldoornse verenigingen ondanks of dankzij gemeente en bedrijfsleven bloed, zweet en tranen. In het nauwelijks 25.000 inwoners tellende Sliedrecht laat men zien hoe het wél kan. Terwijl Alterno uit financieel oogpunt aan het eind van het vorige seizoen noodgedwongen het mannenteam terugtrok uit de eredivisie, huldigde de Sliedrechtse gastheer zaterdagavond zijn mannenteam juist voor promotie naar de hoogste speelklasse. Ondanks de extra financiële druk die het met zich meebrengt komt Sliedrecht Sport in het seizoen 2018-2019 met zowel het hoogste vrouwen- als mannenteam in ’s lands eliteklasse uit.

Bij het duel van de Topdivisie-kampioen, het opwarmertje voor de vrouwenwedstrijd, puilden de tribunes van sporthal De Basis mede dankzij een relatiedag van de hoofdsponsor uit. In de nabijheid van de hal was geen lege parkeerplaats meer te vinden. Relatiemarketing én een deugdelijke accommodatie als succesfactor. De beleidsbepalers van Alterno kunnen er slechts met gepaste jaloezie naar kijken. Én van leren.

Ook wat betreft het bouwen van kampioensteams kan de Apeldoornse volleybalvereniging het nodige opsteken van de doortastende Zuid-Hollanders. Met een afgetekende 3-0 nederlaag gaf de al voor de play-off finale geplaatste thuisploeg Ali Moghaddasians grillige keurkorps huiswerk mee voor de twee resterende wedstrijden in de kampioenspoule.

Hoewel de Apeldoornse equipe nog altijd kans maakt op het bereiken van de eindstrijd, baalde Moghaddasian vooral van hoe zijn speelsters mentaal blokkeerden. “Als je bang bent, kun je beter thuisblijven. In eerste instantie is er een kwaliteitsverschil. Daarnaast hebben wij te veel respect getoond. Zij deden helemaal niet zoveel bijzonders. Toch hadden wij er geen antwoord op. Het team is te onervaren om met dit soort druk om te gaan. Met die finaleplaats moeten wij daarom helemaal niet bezig zijn. We spelen nog twee wedstrijden. Tegen de sterkste ploegen. We moeten kijken wat we daar tegenover kunnen stellen”, blijft de aan het eind van het seizoen vertrekkende coach tot zijn laatste wedstrijd bezig het leerproces vorm te geven.

Moghaddasian wordt komend seizoen opgevolgd door Eric Meijer, die doorschuift van Alterno 2 naar de hoofdmacht. Over zijn eigen volleybaltoekomst deed Coolen Alterno’s huidige roerganger nogal geheimzinnig. “Ik blijf in het volleybal bezig. Wat ik ga doen, zeg ik nog niet. Dat maken we volgende week bekend.”

Voor het geval Coolen Alterno het wonder bewerkstelligt en er alsnog in slaagt de finale te bereiken, wijkt het voor de in een best-of-five serie te spelen thuiswedstrijd(en) uit naar sporthal Mheenpark.