Sport

Ewoud Gommans topversterking voor ziekenboeg Dynamo

APELDOORN – Het zal niet vaak voorkomen dat een trainer de komst van een geblesseerde speler toejuicht. Met Renzo Verschuren, Mats Kruiswijk en de Canadees Josh Edwards kent Draisma Dynamo al vroeg in het seizoen een respectabele absentielijst. Eerdaags komt Ewoud Gommans daar nog eens bij. Maar coach Bas Hellinga is maar wat blij dat de 26-jarige international zich binnenkort in Apeldoorn meldt. Betere versterkingen voor Draisma Dynamo’s ziekenboeg kan Hellinga zich nauwelijks wensen.

Een gebroken pink en een schouderoperatie hielden de geroutineerde passer/loper een aanzienlijk deel van 2017 uit de roulatie. In de Draisma Dynamo Arena sluit de 2,02 meter lange neef van voormalig Dynamo-crack Edwin Benne zijn revalidatie af. Op amateurbasis. De verwachting is dat Gommans vanaf januari, wanneer de prijzen in volleyballand verdeeld gaan worden, een waardevolle bijdrage kan leveren aan de titeljacht van de ploeg waarmee hij in 2011 al eens de nationale beker veroverde. Sindsdien kwam Draisma Dynamo’s terugkerende nieuwkomer op het hoogste niveau in Duitsland en Frankrijk uit voor achtereenvolgens Moerser SC, Generali Haching, AS Cannes Volley-Ball en Arago de Sète.

 

Hellinga gaat met Gommans zeker niet overhaast te werk. “Door een schouderoperatie is hij niet helemaal fit. Het is ook niet zo dat we met hem ineens de verlosser binnenhalen. Toch is het fantastisch dat hij er bij komt. Dat is goed voor de groep. Hij brengt ervaring mee, is een expressief figuur en kent de club. Dat kan dubbele winst opleveren. Voor ons allemaal. Maar hij komt in eerste instantie om te revalideren. We moeten eerst zorgen dat hij weer helemaal fit wordt. Dat gaan we in alle rust doen. Daar heeft hij tijd voor nodig. Speelfit worden gaat nog even duren.”

 

Nog zonder Gommans, Verschuren, Kruiswijk en Edwards zette Draisma Dynamo de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen overtuigend in winst om. De inwijding van de Draisma Dynamo Arena tegen Vallei Volleybal Prins toonde logischerwijs aan dat Hellinga’s incomplete ploeg moet groeien in het seizoen. “We zijn er nog lang niet. Het is duidelijk dat we meer uit onze eigen serve moeten halen. Passend hadden we het goed in orde. Nico Manenschijn liep als een trein. Michiel van Dorsten stond met heel weinig trainingsuren op het midden ook zijn mannetje. Echt mooi om te zien. In die derde set kwamen we al heel vroeg achter. We bleven gewoon doorspelen, lieten ons de kop niet gek maken”, had de winnende coach al veel positiefs gezien waar de technische staf mee verder kan.

 

De fine-tuning moet de komende maanden gebeuren. “We hebben echt wel weerstand gehad. Er staat al een kern. Isak Helland-Hansen is er in plaats van Frits van Gestel bij gekomen. Van Dorsten speelt zoals gezegd op een andere positie. Er zitten al veel patronen in. Die moeten we standaard maken. Daar moeten we aan werken.”

 

Hellinga hoopt op korte termijn weer een beroep te kunnen doen op de spelers die zaterdagavond werkloos toekeken. “Renzo kon nog niet spelen. Mats is al een heel eind in zijn revalidatie. Hij was eventueel inzetbaar geweest, maar ik zag geen reden om mijn passlijn te vervangen. Als iedereen superfit is, wordt de selectie weer breder. Wat Josh betreft, dat is spannend en frustrerend. Er wordt met man en macht aan gewerkt om dat in orde te maken. Het ligt in handen van de IND en het UWV. We moeten afwachten hoe lang dat gaat duren.”