Sport

Dynamo laat op toeren in Apeldoornse volleybalderby

APELDOORN – Apeldoorns eerste volleybalderby van dit seizoen kreeg de verwachte winnaar. Evenals de voorgaande ontmoetingen schreef Draisma Dynamo de plaatselijke tweestrijd met Coolen Alterno opnieuw op z’n naam. Toch kreeg de grote favoriet de zege zaterdagavond allerminst cadeau. De underdog kon Omnisport na de 3-1 nederlaag met opgeheven hoofd verlaten.

Jeroen Monshouwer constateerde dat zijn manschappen de thuisclub anderhalve set lang redelijk in bedwang hielden. “Na het winnen van de eerste set kwamen we ook in de tweede set met 10-6 voor. Vooral door Nico Manenschijn konden we dat niet vasthouden. Op hem hadden we niet het passende antwoord. Voor ons is vooral belangrijk dat we het niveau gehaald hebben dat we kunnen halen. Ik ben wel tevreden, al baal ik een beetje dat we niet stiekem een puntje konden wegsnoepen.”

In vergelijking met de kansloze thuisnederlaag tegen Lycurgus, dat Alterno in slechts 53 minuten afdroogde, bespeurde Alterno’s trainer duidelijk progressie. “Donderdagavond was echt een verschrikking. We stonden zonder bezieling te spelen. Ons vechtvolleybal was er niet. Daar is in de bespreking wel een hartig woordje over gesproken. Ik leek wel een haptonoom. Maar het heeft wel geholpen. We hebben er een echte wedstrijd van gemaakt. Al moet je wel reëel blijven. Dynamo traint zes keer zoveel als wij. Wij moeten onze punten halen tegen andere ploegen. En tot dusverre vind ik dat we twee punten te weinig hebben. Bij Nesselande hadden we na een 2-0 voorsprong in sets nooit meer mogen verliezen.”

Dynamo’s coach Bas Hellinga was vooral tevreden met het spel van zijn ploeg in de derde en vierde set. “Ik weet niet of je mag zeggen dat we al op voorhand weten dat we zo’n wedstrijd toch wel winnen. Je moet het wel zelf doen. Maakt niet uit tegen welke tegenstander. We gingen in het begin niet scherp genoeg met de kansen om. Alterno greep die kansen wel. Dat is een verbeterpunt. Om met vertrouwen, agressie en dominant te spelen. Vergelijk ons maar met een Duitse diesel. We kwamen wat moeizaam op gang, maar wonnen uiteindelijk wel. Dat waren we ook aan onze stand verplicht.”

Bij de loting voor de nationale beker, die afgelopen week plaatsvond, was het lot Draisma Dynamo het minst gunstig gezind. Verder komen tegen ARBO Rotterdam Volleybal mag geen problemen opleveren. De winnaar krijgt in de kwartfinale waarschijnlijk meteen al te maken met bekerhouder Lycurgus. Coolen Alterno zit zo op het eerste gezicht in het gunstiger schema. Na een thuisduel tegen Zwolle wacht bij winst de winnaar van de ontmoeting tussen Sliedrecht Sport en Cito, twee Topdivisionisten.

Hellinga beaamt dat het voor Dynamo beter had gekund, maar loopt niet weg voor de Groningse dubbelwinnaar. “Het is geen goede loting. Maar als we die beker willen winnen, moeten we Lycurgus hoe dan ook verslaan. Of dat dan in de kwartfinale gebeurt of in de finale, maakt niet zo veel uit. Dan spelen we de finale maar wat vroeger…”

Monshouwer is optimistisch na de loting. “Ik zal niet zeggen dat de weg naar de halve finale voor ons openligt. Kansen liggen er zeer zeker. Jammer dat die Final Four er dit seizoen niet meer is. Dat was voor een jonge ploeg als de onze natuurlijk een geweldige ervaring geweest. Helaas hebben ze bij de bond iets anders bedacht.”