Sport

Draisma Dynamo blokkeert in het zicht van de beker

ZWOLLE – Het ongeloof straalde er na de laatste balwisseling vanaf. De eerste grote prijs sinds 2011 lag binnen handbereik. Het mocht echter niet zo zijn. Uitgerekend in het zicht van de beker liep het spaak voor de volleyballers van Draisma Dynamo. Wat de feestelijke afsluiting van een topweek had moeten worden, eindigde in een regelrechte deceptie. Seesing Personeel Orion ging zondag bij de mannen met de nationale volleybalbeker aan de haal. De verslagen Apeldoorners kunnen zich vanaf nu volledig richten op het binnenhalen van de landstitel. “We hebben van onszelf verloren.”

Het begon acht dagen eerder met de overtuigende 3-1 zege bij landskampioen en bekerhouder Lycurgus. Wat volgde was de leerzame Europese les in een vol Omnisport tegen de Turkse koploper Ziraat Bankasi Ankara. Als passend slot stond het veroveren van de cup in het beoogde scenario vastgelegd… Helaas bleef de wens afgelopen zondag in Zwolle de vader van de gedachte. Op het moment suprême gaf Draisma Dynamo niet thuis. In het stijf uitverkochte Landstede Sportcentrum konden de Apeldoorners hun favorietenrol niet waarmaken en gingen ze jammerlijk met 3-1 onderuit tegen het Doetinchemse Orion.

Bart van Garderen haalde na afloop met zichtbare tegenzin zijn verliezersmedaille op. “Een absolute anticlimax. Dit was hét moment om het te laten zien. Ik had liever zaterdag en woensdag heel dik aan de broek gehad en deze wedstrijd gewonnen. Natuurlijk blijft zo’n finale altijd een wedstrijd op zich, maar die eerste twee sets gaven wij zelf weg. Het enige wat we nu kunnen doen, is om dit mee te nemen naar de play-offs. Hopen dat we er wat van geleerd hebben. We gaan nu eerst twee dagen verschrikkelijk balen en dan moeten we de knop weer omzetten. Het vertrouwen vooraf was groot, maar je moet het wel waarmaken, hè. Dat is ons niet gelukt”, baalde Dynamo’s aanvoerder na afloop als een stekker.

Bas Hellinga kostte het naderhand eveneens moeite zijn gevoelens onder woorden te brengen. Vier dagen eerder na het verklaarbare 3-1 verlies tegen de mannetjesputters uit Ankara, keek Hellinga vol optimisme richting bekerfinale. Hij sprak van een mooie generale repetitie. Ruim 90 uur later was de stemming behoorlijk omgeslagen en zocht Dynamo’s coach naar verklaringen voor hoe het zo mis kon gaan tegen Orion. “Dit is enorm zuur. Ik kan het niet goed bevatten. Ik kan er bijna geen zinnig woord over zeggen. We hadden ons hier zo op verheugd. Woensdag werden we overklast door een betere tegenstander. Dat was nu absoluut niet zo.”

“In de eerste en de tweede set stonden we boven de twintig voor. Op de een of andere manier gaven we het weg. We rondden het niet af. Onze eigen serve was de hele wedstrijd dramatisch. Heel weinig jongens hadden ook servedruk. Nee, over vermoeidheid wil ik niet spreken. Daar geloof ik niets van. We waren in goeden doen. We kwamen vandaag gewoon te kort. Het is nu zaak om de scherven bij elkaar te rapen. We zitten namelijk nog wel in de race voor een andere prijs”, aldus de teleurgestelde Hellinga. (Foto: Nannie Vendelbosch)