Sport

Bundesliga-avontuur Bosz na 163 dagen alweer voorbij

Door Rob Kruitbosch

n

APELDOORN/DORTMUND – Zijn hoofd lag al weken op een hakblok. Het vonnis werd dit weekend definitief voltrokken. De tegenvallende resultaten van Borussia Dortmund kostten Peter Bosz de kop. Na de 1-2 nederlaag tegen laagvlieger Werder Bremen kreeg de 54-jarige Apeldoornse trainer zondag zijn ontslag.

Kijkers van ‘das Aktuelle Sportstudio’ konden zaterdagavond laat de laatste ontwikkelingen live volgen. De populaire ZDF-show had een verslaggeefster ter plaatse om tijdens de uitzending in te kunnen breken wanneer er in Dortmund witte rook uit de schoorsteen zou komen. ‘Bild’ had op dat moment online de messen al geslepen. ‘Vandaag beëindigt der BVB het Bosz-misverstand’ schreeuwde Duitslands grootste boulevardkrant op de haar bekende wijze de lezers toe. ‘Rauswurf nach nur 163 Tagen’.

Zondag klokslag 12 uur volgde op een persconferentie, via een livestream te volgen op YouTube en Facebook, de officiële bevestiging van Borussia Dortmund. Clubbaas Watzke prees zijn inmiddels ex-trainer: “Peter Bosz heeft het met veel stijl opgenomen en ons bedankt voor het vertrouwen. We vinden hem nog steeds een goede trainer en vooral een geweldig mens.” Om vervolgens snel over te gaan tot de orde van de dag en de naast hem zittende opvolger te introduceren: Peter Stöger. De Oostenrijker werd nota bene een week eerder op non-actief gesteld bij hekkensluiter 1.FC Köln, dat onder leiding van de nieuwe Borussia-trainer uit veertien wedstrijden slechts drie punten behaalde.

Na zijn veelbesproken overgang van Ajax naar Dortmund schoot Peter Bosz met Borussia als een komeet uit de startblokken. Met de 2-3 nederlaag in de thuiswedstrijd op 14 oktober tegen RB Leipzig zette de vrije val zich in. Van de twaalf wedstrijden die volgden, won de ploeg van Bosz enkel de bekerwedstrijd bij het in de derde liga uitkomende 1.FC Magdeburg. Zeven competitiewedstrijden leverden vier nederlagen en drie gelijke spelen op. Van vijf punten voorsprong ging het in de Bundesliga in minder dan twee maanden tijd naar dertien punten achterstand op Bayern München. Van de koppositie naar de achtste plaats.

De winnaar van 1997 beleefde bovendien een roemloze aftocht uit de Champions League. De morrende achterban kon slechts knarsetandend accepteren dat Real Madrid en Tottenham Hotspur een maatje te groot waren. De twee gelijke spelen tegen het Cypriotische Apoel Nicosia rekenden ze Bosz misschien nog wel veel meer aan. Onacceptabel, zo luide de alom heersende opinie in Duitsland. Een overwintering in de Europa League maakt niemand blij in Dortmund. ‘Verliezerscup, we komen eraan’ kopte ‘Fussball-Bild’ woensdag na Borussia’s 3-2 nederlaag bij titelverdediger Real Madrid.

Dat Bosz’ dagen geteld waren, baande zich al langer aan. Het alleszins acceptabele verlies in het Estadio Santiago Bernabeu toonde tevens aan wáárom het voor de Nederlandse coach vechten tegen de bierkaai was. De eigenzinnige Apeldoorner sneed zich niet enkel in de vingers met zijn eigen ‘harakiri’-voetbal, topscorer Pierre-Emerick Aubameyang wierp zich eveneens op als een niet te verwaarlozen stoorzender. Hoe geen van zijn medespelers de spits uit Gabon feliciteerde met zijn twee doelpunten in Madrid, maakt wel duidelijk dat er binnen de selectie wel wat meer scheef zit.

Die muitende spits, een blunderende keeper, een waslijst aan geblesseerden. Het betrof stuk voor stuk factoren waarop een trainer weinig invloed heeft, maar wel afgerekend wordt. Excuses tellen nou eenmaal niet in het universum waarin de beleidsbepalers van Borussia Dortmund vinden dat hun club thuishoort.

17.10 Apoel Nicosia (u) 1-1
21.10 Eintracht Frankfurt (u) 2-2
24.10 1.FC Magdeburg (u) 0-5
28.10 Hannover 96 (u) 4-2
01.11 Apoel Nicosia (t) 1-1
04.11 Bayern München (t) 1-3
17.11 VfB Suttgart (u) 2-1
21.11 Tottenham Hotspur (t) 1-2
25.11 Schalke 04 (t) 4-4
02.12 Bayer Leverkusen (u) 1-1
06.12 Real Madrid (u) 3-2
09.12 Werder Bremen (t) 1-2