Sport

Blijf in beweging tijdens de Beachweek

APELDOORN – In de week van maandag 24 tot en met vrijdag 28 juni organiseert ROC Aventus een bijzondere sportweek op het zand bij SV Orderbos. Dit evenement is bedacht en uitgevoerd door twee gedreven derdejaars studenten van de opleiding Sport en Bewegen, Corné en Mayrin.

De Beachweek, met als thema ‘Meer bewegen, minder binnen zitten!’, heeft als doel jonge kinderen te stimuleren om actiever te worden en meer te bewegen. Steeds meer jongeren kampen immers met overgewicht door een gebrek aan beweging en ongezonde voeding. Uit recente cijfers blijkt dat bijna 13% van de jeugd tot 17 jaar overgewicht heeft, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Corné en Mayrin willen hier verandering in brengen: “We zien dat kinderen tegenwoordig veel binnen zitten. Door ze kennis te laten maken met leuke, actieve sporten, hopen we ze te motiveren om vaker te bewegen”, leggen ze uit.

Examenopdracht

Corné en Mayrin, beiden 18 jaar oud, hebben de organisatie van deze Beachweek op zich genomen als onderdeel van hun examenopdracht. Met de hulp van Wim van Kampen en Ben Wilpshof, medewerkers bij SV Orderbos, hebben zij een week vol sportieve activiteiten opgezet. “We willen kinderen kennis laten maken met beachsporten en ze laten zien hoe leuk het kan zijn om buiten actief te zijn.”

Tijdens de Beachweek kunnen kinderen uit groep 7 en 8 van diverse basisscholen deelnemen aan drie verschillende strandactiviteiten: beachvolleybal, beachvoetbal en beachtennis. Deze activiteiten vinden zowel in de ochtend als in de middag plaats, waarbij de kinderen in verschillende groepjes rouleren tussen de sporten. Naast de sportieve uitdagingen is er ook gezorgd voor gezonde tussendoortjes zoals ranja, water en fruit, om gezond eten te stimuleren. Voor Corné en Mayrin is het belangrijkste doel dat de kinderen plezier hebben en zich bewust worden van de voordelen van bewegen. “We hopen dat ze na deze week vaker de stap zetten om buiten te spelen en te sporten”, vertelt Corné.

Blijvende impact

Met de inzet van vrijwilligers en een goed doordacht schema, waarbij alle teams evenveel tijd bij elk sportonderdeel doorbrengen, belooft de Beachweek een groot succes te worden. Corné en Mayrin hopen hiermee niet alleen hun examen te behalen, maar ook een blijvende impact te maken op de bewegingsgewoonten van de jeugd: “We willen dat dit evenement een jaarlijks terugkerend iets wordt, zodat de motivatie om te bewegen blijft.”