Sport

Bekerwinst geeft topseizoen csv Apeldoorn extra glans

APELDOORN – De seconden direct na de beslissende strafschop waren het mooist. Hét moment van spontane en oprechte blijdschap. Toegesnelde spelers die ter hoogte van de achterlijn voor de kantine over elkaar heen buitelden. Uitzinnig van vreugde doken ze met z’n allen bovenop Richard van Schooten, de maker van de verlossende pingel, die enkele benauwde ogenblikken beleefde. Csv Apeldoorn had de districtsbeker gewonnen en dat wilde iedereen in het Orderbos weten ook!

De wederom van beslissende betekenis zijnde clubtopscorer overleefde, kwam heelhuids onder de jubelende meute medespelers te voorschijn. Zoals het roodgele collectief de voorgaande 120 minuten plus de aansluitende tien strafschoppen succesvol doorstaan had. De Apeldoorners maakten het zichzelf zaterdagmiddag in de op eigen veld gespeelde finale tegen Sparta Nijkerk wel moeilijk. Ze moesten eerst een 2-0 achterstand ongedaan maken en bij een aantal gelegenheden lag keeper Patrick Jansen hoogstpersoonlijk een nederlaag in de weg. Op het moment waarop aanvoerder Maarten Boeve de beker kreeg overhandigd uit handen van voormalig csv-voorzitter Hans Kuster, dacht niemand daar al meer aan.

 

Spelers, begeleiders en supporters genoten met volle teugen van het succes dat een memorabel voetbaljaar van nóg meer glans voorziet. Tussen de twee nacompetitieduels tegen SteDoCo door hadden ze het toch maar mooi geflikt. Op het balkon, samen met hun trouwste supporters, vierden de spelers hun feestje verder. Euforisch vloog iedereen elkaar in de armen. Er werd geknuffeld, gehost, gedanst en geproost. Allesbehalve alledaagse vreugdetaferelen op het doorgaans zo vredige sportpark Orderbos. 

 

Penaltykiller Patrick Jansen, die de eerste Nijkerker strafschop stopte en later op de avond gehuldigd zou worden als Speler van het Jaar, kon het kort na afloop maar moeilijk bevatten. “We kregen twee ballen op de goal. Het was twee keer raak. Het leek wel of we nog in de kleedkamer zaten. Peter (Boeve, de trainer, red.) zei in de rust dat we niets meer te verliezen hadden. Eén op één achterin. Volop druk zetten. Dan wordt het 2-2. Het was op het laatst vooral tegenhouden, ook in de verlenging. We hielden het vol. Dit is de bekroning van een mooi seizoen. En het is nog niet klaar, hè. Dít geeft zo’n enorme boost. Bij SteDoCo gooien we het gewoon weer op penalty’s…”

 

Ook voor Peter Boeve kon de dag niet meer stuk. De voormalige Ajacied was ’s ochtends eerst naar de Amsterdam ArenA gereden om zijn kaartje op te halen voor de Europa League-finale van woensdagavond in Stockholm. Het stemde de bevlogen Uddelnaar tot gepaste trots hoe zijn eigen csv’ers, de spelers waarmee hij zo’n topseizoen beleeft, alvast aantoonden hóe een finale gewonnen moet worden. Als beloning voor hun inspanning en toewijding deed Boeve alle selectieleden een shirt met de beeltenis van zijn grote leermeester Johan Cruijff en diens rugnummer veertien cadeau. “Johan was erbij vandaag. We hebben met z’n allen iets Cruijffiaans gedaan.”