Sport

Alexandria geeft jeugd een kans

APELDOORN – Een training krijgen van voormalig profvoetballer Andy van der Meijde en voetballen met veel plezier bij een gezellige vereniging? Alexandria biedt de jeugd een kans om te komen voetballen aan de Nagelpoelweg voor maar 20 euro per maand.

20 Euro? Dat kan bijna niet, zou je denken. Maar het is wel degelijk waar. “Wij richten ons op de mensen met kinderen die niet veel te besteden hebben, maar wel heel graag willen voetballen bij een gezellige vereniging”, zo vertelt Alexandria-voorzitter Koop Wolters. “Een flesje AA Drink na afloop en een zakje snoep kunnen wij ook wel missen. Alexandria wil het de jeugd naar de zin maken en weer reuring hebben op het sportpark. Dat vinden wij heel belangrijk.” De club uit Apeldoorn-Zuid wil met het nieuwe bestuur, dat vanaf januari zijn intrede deed, de jeugdopleiding weer nieuw leven inblazen, nadat twee jaar geleden de D1 er vanwege verschillende omstandigheden mee op moest houden. Wolters: “We zien jeugdspelers hier graag heen komen. Voor de lange termijn is dat heel belangrijk.”

 

Alexandria biedt daarbij goede faciliteiten en kwalitatief goede trainers. Zo staat al vast dat oud-international Andy van der Meijde, die onder meer voor Ajax, Everton en Internazionale speelde, de club gaat helpen bij de terugkeer van jeugdelftallen. De voormalige rechtsbuiten speelt ook al in het eerste elftal van de club. “Andy kan met zijn brede netwerk zorgen voor goede trainers. Daardoor verzekeren wij de kinderen van goede trainingen”, zegt Wolters.

 

De voorzitter heeft goede hoop dat de jeugd de weg naar de Nagelpoelweg weer weet te vinden. Al weet hij ook dat het lastig kan gaan worden. “Meerdere clubs hebben het moeilijk in Apeldoorn, dat is een feit. Maar wij zijn uniek als vereniging en hebben een eigen identiteit. Samenwerken met een andere vereniging? Nee, dat zie ik niet zitten, want wij zijn Alexandria en kunnen ons prima redden. Deze club zit weer in de lift nadat het jaren heeft stilgestaan. Ik hoop dat de mensen dat gaan inzien.”

 

Naast het ambitieuze idee weer jeugd te gaan vormen, heeft Alexandria ook het sportpark een nieuwe uitstraling gegeven. Zo zijn er na vele jaren eindelijk lichtmasten geplaatst, is er hekwerk en boarding om en langs het veld en is er voor de kinderen een speeltuintje ingericht. “Een goede eerste stap. Nu is het zaak dat we verder groeien. Met zo’n tien bestuurders hebben we al veel werk verzet. Daar zijn we trots op.” Zo ook Jannie van Engelen. Zijn zoon voetbalt nu nog bij ZVV’56 aan de andere kant van Apeldoorn, maar als het aan hem ligt, komt daar gauw verandering in. Hij hoopt zijn zoon zo snel mogelijk weer in het blauwwit van Alexandria te zien. “Daar gaan we voor.”