Sport

A-junioren doen bij Robur al met de grote mannen mee

APELDOORN – Het is niet ondenkbaar dat de huidige generatie voetballers niets weet van de tijden waarin Robur et Velocitas Apeldoorns talent met de vooruitzichten op een baan bij de PTT naar de Anklaarseweg lokte. Tegenwoordig staan er geen postbodes meer op het veld en probeert Apeldoorns oudste voetbalclub met eigen jeugd een zo hoog mogelijk niveau te bereiken. Afgelopen zondag, in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Achilles’12, liet trainer Ewald de Boer blijken er geen moeite mee te hebben om jonkies voor de leeuwen te gooien. “Er zijn er bij ons wel een aantal die nog geen scheerapparaat nodig hebben…”

Met Korben Haan en Joris Meij, twee zeventienjarige A-junioren, nam De Boer voor het duel tegen Achilles’12 twee talenten in zijn selectie op die een dag eerder al een hele wedstrijd met het onder 19-elftal van de zondagtweedeklasser hadden gespeeld. Haan, onlangs tegen Overwetering al debuterend in de hoofdmacht, begon zelfs in de basis. “Korben heeft 90 minuten gespeeld omdat Jan Lemmerman op weg hier naartoe een ongeluk had gehad. Voor zulke jongens zijn dat mooie momenten. Ze zijn nu al goed genoeg om mee te doen”, gaf de trainer aan met het inpassen van talent uit de eigen jeugd te handelen in de lijn van het clubbeleid.

 

De start van Robur in het nieuwe seizoen valt niet tegen. In het ‘grotemannengeweld’ van de tweede klasse J houden de roodwitte jochies zich prima staande. Na zes gespeelde wedstrijden heeft Robur et Velocitas zich keurig in de middenmoot genesteld. De tussenbalans geeft een evenwichtig beeld te zien: twee overwinningen, twee gelijke spelen, twee nederlagen, negen goals voor, negen goals tegen. Robur houdt het hoog ingeschatte WSV, dat zondag uit bij ATC’65 z’n tweede overwinning boekte, voorlopig onder zich. Columbia (1-0 verlies bij TVC’28, red.) blijft de hoogst geklasseerde Apeldoornse club in de afdeling. De Boer kijkt al reikhalzend uit naar de krachtmetingen met beide plaatsgenoten. Op 26 november is Robur et Velocitas te gast bij WSV aan De Voorwaarts, een week later komt Columbia naar de Anklaarseweg. 

 

Met zijn mix van jeugd en ervaring verwacht de Robur-trainer de komende maanden succesvol uit de voeten te kunnen. “Het is wel mooi om jonge jongens te laten debuteren. Daar worden het grote jongens van. We hebben een moeilijke voorbereiding gehad waarin onze hele achterste linie geblesseerd raakte. Ik heb het idee dat de pechperiode van onbegrijpelijke blessures nu wel zo’n beetje achter ons ligt. In balbezit kunnen we met iedereen goed meespelen.”

 

Tegen Achilles’12 legde het compact opererende Kerschotense ensemble een hoog rendement aan de dag. Vooral uit de omschakeling stichtte Robur et Velocitas verwarring in de Hengelose defensie. De Boer had zeker vijf scoringsmogelijkheden geteld, al mocht de thuisploeg zich over enig fortuin evenmin beklagen. Keeper Richard Braam, de enige dertiger aan Apeldoornse kant, voorkwam verder onheil. Toen de nood het allerhoogst leek, stond de lat twee keer kort achter elkaar een tegentreffer in de weg.