Stedendriehoek

Sneller herstel bij plaatsen heupprothese via voorste benadering

APELDOORN – Bij het vervangen van het heupgewricht met een totale heupprothese zijn er drie manieren van opereren: vanaf de zijkant, de achterkant of de voorkant. Deze laatste techniek, de voorste benadering, verdient volgens orthopedisch chirurg Bas Weerts de voorkeur. Sinds dit voorjaar biedt Annatommie mc deze effectieve behandeling met veel succes aan. De voorste benadering kent een aantal voordelen, ten opzichte van de reguliere heupprothese-operatie.

Wat zijn die voordelen?
‘’Patiënten geven aan minder pijn te ervaren na de operatie. Er ontstaat aantoonbaar minder weefsel- en spierschade. Vaak kunnen patiënten al de dag na de operatie weer naar huis, het herstel is aanmerkelijk sneller. Doorgaans is het mogelijk binnen twee weken nog maar één kruk te gebruiken. Ook autorijden, fietsen en het oppakken van andere dagelijkse routines gebeurt makkelijker en sneller. Er is minder kans op het uit de kom schieten van de totale heupprothese en er is aanzienlijk minder kans op ernstige complicaties, zoals blijvend mank lopen. Ook is het mogelijk om, al direct na de operatie, op de zij te kunnen slapen.”

Wordt de techniek overal toegepast?
“De meeste orthopedisch chirurgen zijn opgeleid in de traditionele operatietechnieken waarbij vanaf de zijkant of vanaf de achterkant wordt gewerkt. Het is moeilijk om dan om te schakelen naar de nieuwe techniek waarbij je tussen de spieren door werkt. Deze techniek vereist bovendien veel meer ervaring. Ik ben vanaf het begin opgeleid in de voorste benadering en inmiddels heeft Annatommie mc een tweede orthopedisch chirurg, de gerenommeerde heupspecialist Paul Bom, aangetrokken. Hij verzorgt ook de verdere scholing van Bastiaan Heere in de voorste benadering, zodat wij binnenkort beschikken over drie orthopedisch chirurgen die deze techniek volledig beheersen. Als u vragen heeft over het plaatsen van een heupprothese via de voorste benadering, dan kunt u altijd bellen. Ons contactcentrum is te bereiken via telefoon 088-0220600 of via e-mail info@annatommiemc.nl .
Op donderdag 15 december is er van 18.30 tot 20.30 uur een voorlichtingsavond heup- en knieprotheses bij Annatommie mc Apeldoorn aan Steenbokstraat 33. Meld u aan op www.annatommiemc.nl/evenementen  of bel met 055-7676010. Deelname is kosteloos.