Stedendriehoek

‘Samen naar een schone toekomst’

Ronald van Wetering, directeur Bedrijven Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek, is eerder deze maand toegetreden tot het bestuur van de Strategische Board in de Cleantech Regio. Van Wetering was al actief bij de Cleantech Regio door zijn duovoorzitterschap van de adviestafel Profileert. Over zijn toetreding tot de Board zegt hij: “Met mijn brede kennis van het ondernemerslandschap in de Stedendriehoek en affiniteit met het thema cleantech pak ik deze uitdagende bestuursfunctie met volle energie op.”

Samen naar een schone toekomst, daar zet Van Wetering vol op in. Met de Rabobank is hij een belangrijke partner van het onderzoeksinstituut Cleantech Center in het gebied Noorderhaven in Zutphen. “In samenwerking met de gemeente Zutphen zijn we bijvoorbeeld het Cleantech Startersfonds gestart. Inmiddels hebben we al drie veelbelovende start-ups van een mooie financiële bijdrage voorzien.”

De Rabobank is bijzonder actief in ondernemersland en heeft met haar zakenpartners regelmatig contact rond verduurzaming van het bedrijfsleven. Van Wetering en de zijnen overtuigen hun collega’s er niet zelden van dat een ‘groenere bedrijfsvoering’ hen uiteindelijk veel meer oplevert. Van Wetering: “Een ondernemer kijkt vaak a priori naar rendement voor zijn bedrijf, puur naar de euro’s dus. Maar een duurzamer bedrijf, waarbij de ondernemer wel degelijk rekening houdt met de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen, levert hem een beter imago op en daarmee uiteindelijk ook een hoger rendement in euro’s. Immers, vaak stellen nieuwe opdrachtgevers een ‘groen beleid’ al als voorwaarde aan een ondernemer, om met hem in zee te gaan. Tenslotte, en heel veel ondernemers weten dat simpelweg nog niet, zijn er diverse subsidies beschikbaar voor bedrijven die willen verduurzamen. Nóg een goede reden dus om ermee aan de slag te gaan, zonder te hoeven vrezen voor een verminderd rendement.”

Binnen de eigen bankorganisatie is het verantwoordelijk omgaan met de beschikbare grondstoffen al vele jaren een issue. “Zo rijden al onze medewerkers in auto’s met een geringe Co2-uitstoot. En elke keer moet je jezelf afvragen: pak ik de fiets of de auto? Bij onze bank werken we daarnaast vrijwel papierloos; we vergaderen met laptops en áls we papier printen, doen we dat uitsluitend dubbelzijdig. Alle Rabobank-vestigingen maken zoveel mogelijk gebruik van ledverlichting en het licht gaat automatisch uit in een lege ruimte. En last but not least: we drinken intern onze koffie uit papieren bekertjes, ook beter voor het milieu.”

Maar niet alleen vanuit zijn functie van directeur Bedrijven Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek propageert Van Wetering een duurzamer samenleving. “Ik ben een hobbykok”, vertelt hij enthousiast. “Maar let heel goed op terwijl ik lekker bezig ben in de keuken. Zo gebruik ik veelal ingrediënten die ik nadien nog eens kan hergebruiken én ik kook precies de hoeveelheid die nodig is, zodat er niets verloren gaat.” Want ja, de slogan ‘Een betere wereld begint bij jezelf’ werd reeds in de jaren negentig gebruikt in een voorlichtingscampagne van de overheid om Nederland bewuster te laten omgaan met het milieu. Dat is inmiddels alweer een kwart eeuw geleden, maar de zin doet anno 2017 nog steeds opgeld, meent Van Wetering. “Vanuit mijn bestuurlijke ervaring en mijn netwerk kan ik anderen wel wijzen op alle mogelijkheden voor een duurzamer samenleving, de basis blijft natuurlijk mijn eigen bijdrage aan een ‘groener Nederland’.”