Stedendriehoek

Raad hoort roze plannen tijdens #99days

Foto’s Rob Voss

APELDOORN – “Wel 1500 side events in heel Gelderland”, zo vertelt wethouder Nathan Stukker tijdens het ‘Gesprek met de raad’. Deze bijpraatsessie van de politieke markt stond geheel in het teken van de komst van de Giro d’Italia naar Gelderland. En in dit geval Apeldoorn in het bijzonder. Tijdens deze speciale bijeenkomst, tijdens het 99-dagen moment, trapte projectleider Arno klein Goldewijk af met een blik op de route. “Dat er veel maatregelen nodig zijn om de veiligheid te waarborgen staat buiten kijf. Maar wij gaan er natuurlijk alles aan doen om het een feest voor de stad te laten zijn”.

 

 

Elke dag wel iets te doen
En dat de Giro in Apeldoorn leeft, bleek wel uit de reacties van aanwezige side events-organisatoren en (sport)verenigingen. Voorzitter van de Task Force Giro Apeldoorn, Carla Maessen, noemde de komst een cadeautje voor de stad. “En alle initiatieven zijn mooi. Groot en klein. Van grote toertocht tot roze ijsjes. De Taskforce Giro wil door goed samen te werken met Apeldoornse partijen hier het maximale uithalen”. Ook Wouter van de Bunt van Jumbo heeft de samenwerking opgezocht. Met onder andere Roger de Frankrijker van de Reizende Barmannen, heeft hij zich verenigd tot Giro055. “We gaan voor een tweedaags, laagdrempelig evenement voor de hele familie. We hebben een link met de Lotto Jumbo-club, dus we zorgen dat er renners aanwezig zijn bij ons event in het Beekpark. Je kunt ze bijna knuffelen!”

Frank Huibers van Stichting Doe-kids gaf aan met nieuwe uitdagingen bezig te zijn: “Naast onze Zeepkistenrace, die een roze tintje krijgt, zijn we bijvoorbeeld aan de slag met een Giro Camping. Hartstikke gaaf, de eerste internationale boekingen zijn al binnen”. Wielervereniging de Adelaar gaat speuren naar jong talent op de basisscholen: “We organiseren echte sprintwedstrijden voor basisschoolleerlingen. De winnaars van de scholen kunnen straks meedoen aan de finales op de finishlocatie Loolaan. Wij hebben er zin in.” Niet alleen op 6 mei kleurt de gemeente Apeldoorn roze. Ook op 7 mei doet Hoenderloo dat. Want dan komt het peloton door de Veluwse plaats gereden. “Dat worden twintig mooie seconden”, grapte Werner Ludwig, waarnemend voorzitter van Dorpsraad Hoenderloo’s Belang. “Vanaf vandaag toont ons dorp goed roze. Daar hebben ondernemers en bewoners gezamenlijk de handen voor uit de mouwen gestoken. We hebben nog meer plannen in aanloop naar de Giro, daarover later meer”.

 

Centraal Beheer eerste citypartner
Even Apeldoorn bellen. Centraal Beheer Achmea heeft aangegeven een officiële city partner rol te gaan spelen in de Giro d’Italia en is dus officieel sponsor van de stad Apeldoorn. Centraal Beheer vertelde trots: “Als Apeldoorns bedrijf willen we graag iets terug doen voor de stad. Nu de Giro d’Italia naar Apeldoorn komt, lijkt ons dat een mooie gelegenheid. Dit is een unieke kans. De Giro komt maar één keer langs.” Simone Richardson, projectdirecteur van Giro Gelderland vertelt onder de indruk te zijn van de bedrijven in Gelderland. “De bedrijven hebben veel energie en enthousiasme. Er wordt ook veel samengewerkt. Dat is zeer opvallend en iets om trots op te zijn.”