Stedendriehoek

Professionals en amateurs komen filmen in omgeving

APELDOORN – Het Open Filmteam maakt in de omgeving van Apeldoorn zijn grootste filmproject tot nu toe: Met zo’n honderd deelnemers verfilmen ze in de komende maanden een kort verhaal. De toekomstige wereld waarin het verhaal zich afspeelt, wordt door het team met behulp van kostuums, sets, 3D, motion-graphics en speciale make-up gebouwd.

Het Open Filmteam, waarin deelnemers samenwerken om films van professionele kwaliteit te maken, vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom kan iedereen zich via hun site aanmelden om deel te nemen en is er geen verplichte contributie.Het is zeldzaam dat deelnemers de kans krijgen om zo intensief met specialismen als kostuums, sets, 3D, motion-graphics en speciale make-up bezig te gaan. “Dit zijn onderdelen van het filmmaken die veel geld kosten”, legt regisseur Daan van t Einde uit. “Dit betekent dat mensen die dit leuk vinden of hier goed in zijn bij gewone filmprojecten maar heel beperkt betrokken kunnen worden.” Bij dit project is er juist ook ruimte voor deze groep die bestaat uit zowel mensen die al betrokken zijn bij filmmaken als mensen die nog niet eerder deelnamen aan een filmproject. Daan:  “Omdat dit filmproject zo breed is kan bijna iedereen zijn interesse of talent er wel in kwijt. Denk naast typische filmmakers bijvoorbeeld aan mensen die met hout werken cosplayers tekenaars of kledingmakers.” Alle deelnemers krijgen tijdens het traject workshops waarin ze meer leren over het maken van films en de verschillende specialismen waarmee gewerkt wordt.

Geen contributie

In plaats van een verplichte contributie wordt begin 2018 een crowdfunding georganiseerd voor een klein deel van het benodigde budget. Dit past goed bij het Open Filmteam dat zichzelf ten doel stelt deelname voor iedereen mogelijk te maken. “Dankzij steun van het fonds voor Cultuurparticipatie VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoring van het Apeldoornse Gigant is het bedrag dat we nog door crowdfunding in moeten zamelen beperkt” vertelt Daan. “We weten dus zeker dat het ons samen gaat lukken dat binnen te halen.”

Diverse groep

Het Open Filmteam is erg populair: Vanuit heel Nederland komen zowel professionele als amateurdeelnemers naar Apeldoorn om mee te doen. Toch zijn het juist deelnemers die in de buurt wonen waarvoor dit project interessant is. “We zien dat het voor deelnemers die in de buurt wonen veel gemakkelijker is om ook rondom de draaidagen actief te zijn” legt Daan uit. “En zeker bij een film als deze gebeurt er heel veel voor- en achteraf dat deelnemers ook graag meemaken. Aanmelden kan via de website www.openfilmteam.nl/aanmelden.