Stedendriehoek

Pokémon Go is meer dan een spelletje

APELDOORN – Een heuse Facebookpagina, een event in het Oranjepark en talloze plekken waar het drukker is dan voorheen. Pokémon Go is in de afgelopen tijd een rage geworden die zijn weerga voorlopig nog niet kent. Een avond bij Groot Schuylenburg in Apeldoorn leert dat jongeren er graag heen komen om Pokémons te vangen. “Maar we praten ook veel met elkaar en maken grappen. Het is meer dan alleen het spelletje dat deze hype leuk maakt”, zegt Robin Kroon.

De 25-jarige Kroon zette kortgeleden de Facebookpagina ‘Pokémon Go Apeldoorn’ op. Naar eigen zeggen puur om mensen samen te brengen en elkaar te helpen om verder te komen in het spelletje, waarbij het doel is om zoveel mogelijk Pokémons te vangen. Kroon nodigde wat vrienden op Facebook uit en tot zijn eigen verbazing waren er al snel zo’n driehonderd mensen lid. Kroon, die ondertussen de Pokémon app geopend heeft op zijn iPhone, vertelt: “Ik heb daarom vier mensen die het spelletje ook leuk vinden, om mij heen verzameld en die helpen bij het beheren van de pagina. Dat werkt erg goed. We tikken nu bijna de 1000 leden aan. ”

Eén van die zogeheten ‘admins’ is Gerben Beemsterboer. Kroon en Beemsterboer leerden elkaar kennen via het spelletje. “In Pokémon Go is het ook de bedoeling dat je een team kiest. Zo zitten wij bij Falor. Daarvoor heb ik bijvoorbeeld al een website gebouwd. Robin had laatst voor de lol een event in het Oranjepark georganiseerd. Daar kwamen 25 jongeren op af”, vertelt Beemsterboer. Kroon vervolgt: “En dan is het echt niet zo dat iedereen alleen maar op zijn of haar telefoon kijkt. We praten ook veel met elkaar en maken grappen. Door Pokémon Go heb ik de laatste tijd bovendien meer mensen ontmoet dan in de afgelopen vijf jaar. Eerder zat ik alleen maar binnen, nu kom ik veel meer buiten. Het is dus meer dan alleen het spelletje dat deze hype leuk maakt.”

Maar wat maakt Pokémon Go nu zo populair? Beemsterboer denkt het wel te weten: “Voor mij persoonlijk is het puur de uitdaging om alle Pokémons te verzamelen en constant sterker te worden. Kroon denkt ook dat het verzamelen een bepaalde aantrekkingskracht heeft. “Het wereldje waarin je zit ook gewoon mooi. Dit is een stukje nostalgie wat weer is teruggekomen. Al had ik nooit verwacht dat het zo zou ontploffen. Zoveel mensen spelen het, echt ongekend.” Kroon en Beemsterboer hopen tot slot dat hun Facebookpagina nog groter, maar vooral nog hechter wordt. “Wat ons betreft beginnen we net. Dit heeft nog wel even tijd nodig. Maar hoe groter we worden, hoe meer er mogelijk is. Dan kunnen er nog leuke dingen georganiseerd gaan worden. Vooral de pagina ‘liken’ dus!”