Stedendriehoek

‘Oproep voor team kwam op juiste moment’

Engelien Schut in actie tijdens de conditietest bij Isokin.

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf min of meer ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). De acht-kilometerwedstrijd op 2 februari 2020 is onderdeel van de Midwinter Marathon Apeldoorn.

Eén van hen is de 36-jarige Engelien Schut. Ze heeft al een historie bij de Acht van Apeldoorn, vertelt ze: “Ik heb twee keer meegedaan, in 2013 en 2014. De eerste keer liep ik een tijd van 58 minuten, een jaar later 53 minuten. Een mooie verbetering dus en daarom ging ik ook volop trainen voor de editie van 2015. Echter, ik raakte geblesseerd en toen dat voorbij was en ik mijn trainingsschema weer wilde gaan opbouwen, bleek ik zwanger van mijn eerste kind. Daarmee was het hoofdstuk hardlopen voor mij meteen gesloten.”

Inmiddels is het eind 2019 en Engelien twee prachtige kinderen rijker: de 4-jarige Ivan en Femme (1). Een onplezierige werksituatie kostte haar de voorbije maanden veel energie en ze sliep ook slecht: “Ik ben er in september dan ook mee gestopt en fris gestart met een opleiding in de communicatie. Daarbovenop kwam toen de oproep voor het Silvana Running Team, eigenlijk precies op het juiste moment. Ik twijfelde geen ogenblik.”

Enthousiast is ze enkele weken geleden van start gegaan. “We stimuleren elkaar met de groep op uitermate positieve wijze. Op dinsdagavond doen we de looptrainingen, op donderdagavond de krachttrainingen: die zijn pittig, maar wel goed te doen”, glimlacht Engelien. Ze streeft ernaar om op 2 februari haar beste tijd van 53 minuten te verbeteren. “Dat is in principe mijn doel, maar ook absoluut geen ‘must’ hoor. Op een gezonde manier de wedstrijd volbrengen, dat is voorlopig prioriteit. Belangrijk is vooral dat ik het hardlopen ook ná de Acht van Apeldoorn leuk blijf vinden; dat ik weer structureel ga werken aan het verbeteren van mijn conditie.”

 

‘Training afgelopen als je bent hersteld’

Ik ga je iets vertellen wat maar weinig hardlopers beseffen. Van training word je slechter, maar door het daaropvolgende herstel leert het lichaam zich te wapenen, om dezelfde trainingsprikkel beter aan te kunnen. Dit principe geeft aan dat het belangrijk is om je lichaam te blijven prikkelen en beter getraind te raken.

Afwisseling in je trainingen, zowel in intensiteit als in omvang, is dus erg belangrijk. Door de juiste trainingsprikkel toe te dienen, raakt je lichaam vermoeid. Deze ‘geplande’ vermoeidheid zorgt voor het in gang zetten van verschillende herstelprocessen, die er voor zorgen dat alle verbruikte energievoorraden weer moeten worden aangevuld. Deze herstelprocessen zorgen voor het optreden van het trainingseffect, zoals spieren die sterker worden, de doorbloeding die verbetert, een verbeterde ademhaling en daarmee een verbetering van transport van zuurstof naar de spieren. De tijd die het lichaam nodig heeft om te herstellen na inspanning, om weer terug te keren naar het uitgangsniveau voor de training, noemen we de hersteltijd.

Het bedoelde trainingseffect – verbetering van conditie – wordt ook supercompensatie genoemd. Die supercompensatie treedt niet zomaar op. Er zijn veel factoren die daar in zowel positieve als negatieve zin invloed op kunnen hebben. Zoals voeding, slaap, stress en ontspanning.

Als jij dus denkt dat je met een paar duurloopjes in de week wel makkelijk de finish gaat halen van de Midwinter Marathon in februari, dan sla je mogelijk de plank mis. Om verantwoord te kunnen hardlopen, is het zaak om naast variatie in training ook voor voldoende herstelmaatregelen te zorgen. Kies dus voor een totale aanpak, waarbij je dus ook let op de factoren, voeding, slaap, stressreductie en ontspanning. Die totale aanpak is waar wij met de teamleden van het Silvana Running Team aan werken, door ze bewust te laten worden dat hardlopen meer is dan rondjes rennen en dat de training dus pas afgelopen is als je er van bent hersteld.

Dennis Licht