Stedendriehoek

Open NK Natuurfotografie

HOENDERLOO – In Het Nationale Park De Hoge Veluwe vindt tot en met 3 september de tweede editie van het Open Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie plaats. Het NK is toegankelijk voor zowel professionele fotografen als amateurs, en wordt georganiseerd door Natuurfotografie.nl.

Het NK heeft twee verschillende categorieën: amateurs en professionals. Professionals zijn fotografen met een KVK-inschrijving, of die zijn aangesloten bij een gespecialiseerde beeldbank voor natuurfotografie. De locatie, het tijdstip en de omstandigheden zijn voor elke deelnemer gelijk, wat zorgt voor een eerlijke vergelijking van de vaardigheden van de deelnemende fotografen. Binnen elke categorie wordt een Nederlands kampioen, een runner-up en een derde plaats gekozen. Per categorie is er een uitgebreid reglement, te downloaden via https://www.natuurfotografie.nl/nk/.

Opzet

Iedere deelnemer dient vier foto’s in, die samen het portfolio vormen. Dit portfolio bestaat uit één landschapsfoto, één macrofoto, één wildlifefoto en één abstracte foto. In de reglementen staat omschreven wat hieronder wordt verstaan.

Professionals hebben 16 uur de tijd, tussen zaterdag 2 september 14.00 uur en zondag 3 september 12.00 uur, om binnen een afgebakend gebied de foto’s te maken. De camera’s worden verzegeld en na afloop dienen de deelnemers hun foto’s in. Amateurs krijgen iets meer tijd: tot en met woensdag 30 augustus krijgen zij de gelegenheid om in hetzelfde gebied de vier foto’s te maken. Zij uploaden de foto’s op de website van de organisatie. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De prijswinnaars worden op 3 september rond 16.00 uur tijdens de Veluwse Fotodag bekend gemaakt.

Wisseltrofee

De winnaars mogen de titel Nederlands Kampioen Natuurfotografie dragen tot de eerstvolgende editie van het NK, en ontvangen de wisseltrofee ‘De blauwe flits’. Naast de titel en de trofee zijn er prijzen die variëren in waarde tussen €100,- en €1.000,-. De jury van het Open Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie 2017 bestaat uit natuurfotografen Geurt Besselink en Bob Luijks en boswachter Henk Ruseler. Deelnemers dienen zich van tevoren in te schrijven via de website https://www.natuurfotografie.nl/nk/. Aan deelname zijn kosten verbonden en het aantal deelnemers is gelimiteerd. Inschrijven kan tot en met woensdag 30 augustus. Zie ook de website www.hogeveluwe.nl