Stedendriehoek

Op 3D tour door het museum

STEDENDRIEHOEK – Als gevolg van het coronavirus zijn de deuren van musea al wekenlang gesloten, maar dat betekent niet dat we niet kunnen genieten van al het moois achter hun deuren. Zo noemden wij al eerder diverse musea die de deuren online hebben geopend. Van een online kijkje naar de collectie tot een virtuele tour door het museum; er valt genoeg te beleven en te genieten in binnen- en buitenlandse musea. En dat allemaal vanaf je eigen bank!

3D Tour Mauritshuis
De digitale ontwikkelingen staan niet stil. Zo heeft het Mauritshuis een groot aantal online activiteiten neergezet. Je kunt onder andere door het museum dwalen dankzij ExhibitaPro. Bekijk de zalen van het museum en wil je daarbij een extra uitdaging? Kijk dan op:
www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/mauritshuis-thuis/3d-tour-mauritshuis

Maar daarmee houdt het online aanbod van het Mauritshuis niet op! Op de website zijn tal van activiteiten te vinden. Zo kun je de collectie online bekijken, maar ook thuis met je kinderen aan de slag gaan met de collectie. Doe-activiteiten, kleurplaten en verhalen zijn voorbeelden van wat er mogelijk is voor kinderen, terwijl voor volwassenen ook tal van intitiatieven staan vermeld.

Kennis maken met musea
Misschien ben je wel helemaal niet bekend met musea? Dan is dit je kans om op heel toegankelijke wijze kennis te maken met de collecties en de verhalen erachter. Zo kun je bij het Mauritshuis online mini-colleges volgen, video’s bekijken en natuurlijk ook de hoogtepunten uit de collectie bekijken. Kijk voor het hele aanbod op
www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/mauritshuis-at-home

Het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum biedt bijna 700.000 kunstwerken online aan! Als je daar niet even druk mee bent. In Rijksstudio kun je de werken gratis en in hoge resolutie bekijken, downloaden, liken en delen. Zoom in om alle details te zien en maak je eigen verzameling met jouw favoriete werken. Ook zijn er podcasts te beluisteren waarin conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers vertellen.

Van Gogh Museum
Ook het Van Gogh Museum heeft de collectie online gezet. Daarnaast zijn er schoollessen voor het basis- en het voorgezet onderwijs beschikbaar en verschijnt elke dag nieuws over Vincent van Gogh op social media.

NEMO
Wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam biedt de mogelijkheid om thuis wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Zo is bijvoorbeeld beschreven hoe uit citroenen energie gehaald kan worden.

Naturalis
Naturalis in Leiden geeft toegang tot de Nederlandse natuurhistorische collecties. Het museum heeft een app waarin onder meer een rondleiding door het museum wordt gegeven door bioloog Freek Vonk.

Teylers Museum
Het oudste museum van Nederland – te vinden in Haarlem – heeft de app Grootmeesters ontwikkeld. Leerlingen worden meegenomen in de wereld van grootmeesters als Michelangelo, Rembrandt en Rafaël. Ook een digitaal prentenboek en kleurplaten vallen onder de tips van het museum om te voorkomen dat kinderen zich vervelen.

Foto: geschiedenisbeleven.nl