Stedendriehoek

Olympisch kampioen opent Veldtoertocht

EMST – Niemand minder dan Olympisch kampioen op de kilometertijdrit Teun Mulder verricht zaterdag 22 oktober de openingshandeling bij de Gisola Emster Veldtoertocht. Deze ‘driesterrenklassieker bij de Veldtoertochten’ begint om 09.00 uur.

 

Samen met de paralympische baanwielrenner Tristan Bangma werd Mulder Olympisch kampioen. Ze waren in Rio de Janeiro de snelsten in een tijd van 59,822. Vorig jaar won Mulder zilver op het WK. Teun Mulder is drievoudig wereldkampioen op de baan en won op de Olympische Spelen van Londen in 2012 brons op de keirin. Daarna maakte hij de overstap naar de paralympische sport. Vele honderden fervente mountainbikers en fietscrossers, én mensen die incidenteel een schitterende rit kriskras door een prachtig natuurgebied fietsen, gaan weer naar Emst. Daar wordt de jaarlijkse Veldtoertocht van wielerclub Houdt de Ketting Strak gehouden. Het wordt een nadere kennismaking met het natuurgebied ten westen en noorden van de start- en finishlocatie van vv Emst aan de Hanendorperweg.

 

Na de start vanaf sportpark Het Hanendârp van voetbalvereniging Emst rijden de deelnemers meteen het bos in, om daar pas vlakbij de finish weer uit te komen. Op het sportpark kunnen ze gebruik maken van alle faciliteiten, zoals douche- en kleedgelegenheid. Hun fiets wordt keurig schoon gespoten. Hun auto kunnen ze vlakbij in één van de weilanden parkeren. De fietsers kunnen kiezen uit drie afstanden: 30, 45 en 60 kilometer. De 30-kilometerroute is ideaal om kennis te maken met het ATB-en. De rit leidt over vele mooie bos- en heidepaden in een prachtige omgeving. De 60-kilometerroute is speciaal voor de geoefende ATB-er. Een ware uitdaging voor de liefhebbers en conditioneel sterke deelnemers. Onderweg is een grote verzorgingspost waar de deelnemers worden getrakteerd op wat lekkers dat energie en warmte geeft. Hier is ook een reparatiepost. De routes worden duidelijk gemarkeerd met pijlen. Gevaarlijke oversteekplaatsen zijn duidelijk aangegeven met borden en er staan gediplomeerde verkeersregelaars. Zo’n 90 vrijwilligers van Houdt de Ketting Strak zorgen er voor dat alles tot in de puntjes is geregeld en vlekkeloos verloopt.

Deelnemers aan de 30 en 45 kilometer kunnen starten tussen 09.00 en 10.30 uur en aan de 60 kilometer tussen 09.00 en 10.00 uur. NFTU-leden betalen 4 euro inschrijfgeld, niet-NFTU-leden 6 euro. Jongeren tot en met 16 jaar mogen gratis deelnemen aan de Emster Veldtoertocht. Ze krijgen bij terugkomst een aardigheidje als herinnering uitgereikt. Zie ook de website www.hdks.nl