Stedendriehoek

Nieuws Gemeente Apeldoorn

VAN DE BURGEMEESTER 

Zorgen voor onze zorg

Corona lijkt voorbij. Dat wil zeggen: de grote crisis is voorbij. De laatste maatregelen zijn op 23 maart afgeschaft. We kunnen weer bij elkaar op bezoek, zonder mondkapje winkelen, naast elkaar in het theater zitten en lekker dansen in de kroeg. Terug naar normaal, precies waar we zo naar verlangden. Ontzettend fijn!

Maar… zo normaal is het toch nog niet helemaal.

Ik weet niet hoe het bij u is, maar ik hoor van heel veel mensen dat ze nu corona hebben of dat ze onlangs corona hadden. Sommigen merken er nauwelijks iets van, anderen voelen zich echt beroerd, een aantal lijdt aan long covid. En dat laatste is echt ernstig. Het leidt in ieder geval tot een soort halve samenleving: repetities met halve koren, sportwedstrijden met bijeengeraapte teams, winkels die een dag moeten sluiten, uitgestelde besluitvorming, grote personeelstekorten.

En waar het zeker nog niet normaal is, en waar het tot echt grote problemen leidt, is in de zorg. We hebben het er eigenlijk niet meer over, maar ze staan daar – nog steeds en opnieuw – voor hete vuren. Het aantal patiënten loopt weer op. Doordat de samenleving weer open is, zijn er ook weer meer ongelukken en andere besmettelijke ziektes. Dan zijn er nog al die uitgestelde operaties en behandelingen, die steeds urgenter worden. En dat moet dan allemaal gebeuren door personeel dat twee heftige jaren achter de kiezen heeft, zelf ziek is of er niet meer is.

Ik weet inmiddels dat hulpverleners niet snel zelf om hulp vragen. Want helpen, dat doen zij. Totdat het niet meer gaat. En dat punt zijn we weer akelig dicht aan het naderen. Daarom: laten we de rollen even omdraaien. Laten we goed zorgen voor onze zorgverleners. Laten we hen niet onnodig belasten. Dat kan door bijvoorbeeld thuis te blijven bij klachten. En toch nog wat afstand te houden. Tja. Het is niet wat we nu willen horen, ik weet het. Maar onze zorgverleners mogen ons wel wat waard zijn.

Ton Heerts


2,5 miljoen kilo Bokashi verspreid

De gemeente heeft opnieuw Bokashi verspreid rondom bomen, struiken en gazons. Omdat het een positief effect heeft op de bodem, werd dit jaar maar liefst 2,5 miljoen kilo gebruikt. Dit kon voor wat stankoverlast zorgen.

Bokashi wordt gemaakt van al het blad-afval dat in de herfst van de bomen is gevallen. Deze bladeren vormen na bewerking een goede mest, en is goed voor de bodem, planten en dieren. Op verschillende plekken is het resultaat van Bokashi in de bodem al te zien. Na de zomer zal er opnieuw Bokashi verspreid worden.

Meer informatie hierover kunt u lezen op de website www.apeldoorn.nl/bokashi.


 

Binnenstad bijeenkomsten goed bezocht

Op dinsdag 22 en woensdag 23 maart vonden de binnenstad bijeenkomsten plaats. Ruim honderd bewoners en bijna veertig ondernemers en vastgoedeigenaren kwamen naar het stadhuis om een beeld te krijgen van de ontwikkelingen in de binnenstad. Deze avonden gingen ze met elkaar en met de gemeente in gesprek over de eerste stadsparkprojecten en ideeën. Er waren veel vragen, maar vooral veel positieve geluiden. Wethouder Joon: “We gaan voor een stad waar het nóg meer leeft en bruist, waar kinderen spelen en ouders genieten. Want daar profiteert de economie vanzelf van.”

In mei worden de eerste bijeenkomsten georganiseerd om mee te werken aan de eerste stadsparkprojecten Grote Markthof, Parkstraat en het Griftpark.

Op de website www.apeldoorn.nl/binnenstad kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en vindt u meer informatie.


Nieuwe regels fietsparkeren in de binnenstad

De gemeente wil graag een gastvrije, groene en bereikbare binnenstad. Met ruimte voor voetgangers, winkelend publiek en spelende kinderen. Daarom ziet de gemeente tijdens winkeltijden liever geen fietsen die ingangen van winkels blokkeren. Of mensen die snel door het voetgangersgebied of terrassen fietsen. Binnenkort gelden in Apeldoorn nieuwe regels voor het parkeren van uw fiets. Tot die tijd zijn de huidige regels van kracht die tijdens de coronaperiode zijn ingesteld.

Vanaf dit voorjaar kunt u voor een snelle boodschap voor 11:00 uur overal in de stad uw fiets parkeren. Ook wordt er extra ruimte gemaakt op straat om uw fiets te stallen in een fietsparkeervak en komt er een nieuwe overdekte fietsenstalling bij op het marktplein. Als de winkels open zijn moet de fiets of scooter geparkeerd worden in de daarvoor bestemde vakken. Dagelijks tussen 11.00 en 18.00 uur en op koopavonden tot 21.00 uur. U kunt uw fiets dan parkeren in één van de fietsenstallingen, in de wit omlijnde vakken in de stad met fietsbeugels of in de fietsenrekken of tegen fietsbeugels op straat. De fietsparkeerregels gelden voor iedereen die de binnenstad van Apeldoorn bezoekt met een fiets, scooter of bromfiets scooter en voor bewoners van de binnenstad.

Ingangsdatum
De nieuwe regels gelden vanaf het moment dat de borden dit duidelijk aangeven, naar verwachting eind april/begin mei. Tot de exacte datum bekend is, blijven de huidige regels nog van kracht. Dat betekent dat u uw fiets alleen mag parkeren in de daarvoor bestemde stallingen en vakken en in de fietsrekken en beugels.


Gebied fietsparkeerverbod

De fietsparkeerregeling geldt in (delen van) de Hoofdstraat, Brinklaan, Beekstraat, Steeg, Mariastraat, Raadhuisplein, Deventerstraat, Korenstraat, Van Kinsbergenstraat, Kapelstraat, Paslaan, Beekpark, Museumpassage, Nieuwstraat, Marktplein, Marktstraat, Hofstraat en de Kanaalstraat. Wie slecht ter been is, kan via gemeente@apeldoorn.nl een ontheffing aanvragen. Huidige afgegeven ontheffingen blijven geldig. De handhavers zullen ook met de nieuwe regels blijven controleren op foutgeparkeerde fietsen.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website www.apeldoorn.nl/binnenstad.


Kleedjesmarkt 27 april

Dit jaar wordt Koningsdag weer als vanouds gevierd met een kleedjesmarkt op woensdag 27 april. Op zaterdag 9 april vanaf 9.00 uur kunt u bij ACEC, aan de Roggestraat 44, voor 10 euro een vergunning voor een kleedje kopen. U kunt hier contant of met uw pin betalen.

De locaties waar u uw kleedje dit jaar kunt leggen zijn: Marktstraat, Beekstraat, Beekpark, Roggestraat, Vosselmanstraat, Van der Houven van Oordtlaan, Oranjepark en een nieuwe locatie die nog bekend wordt gemaakt.

Meer informatie
Meer informatie leest u op de website van Stichting Oranjefeesten Apeldoorn op www.k055.nl.


Bomen op het Marktplein

Donderdag 24 maart zijn de eerste bomen geplant op het Marktplein. Deze bomen zijn geplant in de zogenaamde ‘boombunkers’. In deze bunkers hebben de bomen voldoende ruimte om uit te groeien tot prachtige bomen. Er zijn twee beverbomen (magnolia’s) en een honingboom geplaatst. Over een tijdje groeien er ook kleurrijke planten tussen. Via de website www.apeldoorn.nl/pleinvandestad kunt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het Plein van de Stad.


Militaire oefening

Van 1 tot en met 3 april wordt er door de Koninklijke Landmacht geoefend in de omgeving van Uddel en Elspeet. Bij deze oefening worden helikopters ingezet. Dit kan voor overlast zorgen. Meer informatie over deze oefening kunt u vinden op de website www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen.

Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kunt u contact opnemen via het gratis telefoonnummer 0800 – 022 6033.