Stedendriehoek

Nieuws gemeente Apeldoorn

Omgevingsvisie krijgt groen licht

Op donderdag 24 februari heeft de gemeenteraad de Omgevingsvisie definitief vastgesteld. Hierin staat al het gemeentelijke beleid over de leefomgeving. Dat is de openbare ruimte waarin we wonen, werken, elkaar ontmoeten en ontspannen. U leest hierin hoe we uw buurt en de stad willen verbeteren richting 2040. En wat we willen behouden. Bijvoorbeeld op het gebied van woningnood, het klimaat en biodiversiteit.

In juni publiceerde de gemeente de concept Omgevingsvisie van Apeldoorn. Iedereen die wilde, kon hierop reageren. En dat hebben veel inwoners, ondernemers en organisaties ook gedaan. Door alle reacties is deze visie verbeterd. Als laatste stap heeft de gemeenteraad de omgevingsvisie uitgebreid behandeld. Ook vanuit die hoek kwamen er reacties en vragen waarmee plan nog verder is aangescherpt. Uiteindelijk is de visie met een ruime meerderheid door de gemeenteraad definitief vastgesteld.

Meer lezen over de omgevingsvisie? Kijk dan op de website www.apeldoorn.nl/omgevingsvisie.


Gemeenteraadsverkiezingen: stemmen op 14, 15 of 16 maart

Stemmen voor de gemeenteraad, is stemmen voor wat u belangrijk vindt voor uw stad of dorp. Of het nu gaat om woningbouw, sport, recreatie, afval, de sluitingstijd van horeca of verkeer: het besluit van de raad merk je op straat! Door te stemmen bepaalt u mee wat er de komende jaren in Apeldoorn gebeurt.

Vervroegd stemmen
Kunt of wilt u niet op woensdag 16 maart naar het stemlokaal? In Apeldoorn zijn er op maandag 14 en dinsdag 15 maart tien stemlokalen open. Deze locaties vindt u op de achterzijde van de kandidatenlijst die u thuisgestuurd krijgt. Ook op de website www.apeldoorn.nl/verkiezingen is deze informatie te vinden. 

Coronamaatregelen
In het stembureau kunt u veilig te stemmen. Alle stembureaus zijn zo ingericht, dat het mogelijk is om afstand te houden. U mag een mondkapje dragen, maar dat is niet verplicht. Er is desinfectiegel beschikbaar en u krijgt een eigen stempotlood. De stembureauleden zitten achter een kuchscherm om uw stempas in ontvangst te nemen.


Uw stempas kwijt?

Als u geen stempas heeft ontvangen of u bent uw stempas verloren, dan kunt u een nieuwe stempas aanvragen. Dit kan uiterlijk tot vrijdag 11 maart tot 17.00 uur. U kunt een aanvraag doen via www.apeldoorn.nl/vervangende-stempas. Lukt het niet online, dan kunt u ook naar het stadhuis komen om een vervangende stempas aan te vragen. Maak hiervoor een afspraak via 14 055. Vindt u na de aanvraag alsnog uw ‘oude’ stempas terug, dan kunt u daar niet mee stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas.


Stemmen voor inwoners met een visuele beperkingen

Iedereen moet de kans krijgen om te kunnen stemmen. Daarom stelt de gemeente strenge eisen aan de stembureaus. Voor blinde of slechtziende inwoners zijn er bij het stemlokaal in het stadhuis speciale voorzieningen, zodat deze kiezers makkelijk zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. Stemmen kan hier op 14, 15 of 16 maart.


Iemand anders voor u laten stemmen

Kunt u op de verkiezingsdagen niet zelf stemmen, omdat u bijvoorbeeld klachten heeft die passen bij het coronavirus? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dat kan via een volmacht. Deze persoon moet in de gemeente Apeldoorn wonen en ook een stempas hebben ontvangen. Belangrijk is dat deze persoon voor maximaal twee andere personen mag stemmen, gelijktijdig met de eigen stem. U kunt op twee manieren iemand vragen om voor u te stemmen.

Via uw stempas
U vult de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met degene die u wilt machtigen, dan weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt. Geef de gemachtigde uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Dit mag ook een goed leesbare foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet zijn.

Via een machtigingsformulier
U kunt ook iemand machtigen via een machtigingsformulier. Dit heet een schriftelijke volmacht. Dit formulier kunt u op verschillende manieren aanvragen. Kijk op www.apeldoorn.nl/volmacht hoe u dit kunt doen. Deze aanvraag moet uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 om 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn.


Adviesbureau: pas snelheid Kanaal Zuid aan

Langs Kanaal Zuid, op het deel buiten de bebouwde kom, vonden de laatste jaren ernstige verkeersongelukken plaats. In de afgelopen maanden heeft een onafhankelijk adviesbureau in opdracht van de gemeenten Apeldoorn en Brummen een onderzoek uitgevoerd. Het bureau heeft drie verschillende oplossingen onderzocht. Om de weg langs Kanaal Zuid veilig te maken adviseert het bureau om de maximum snelheid te verlagen naar 60 kilometer per uur. Daarnaast zijn er ook andere ingrepen nodig om de weg veilig te houden. Naar verwachting neemt de gemeenteraad later dit jaar definitieve besluiten over de snelheid en weginrichting van Kanaal Zuid. Alle informatie over dit onderwerp vindt u op onze website www.apeldoorn.nl/kanaalzuid


 

Landelijke Opschoondag 19 maart

Op zaterdag 19 maart steken in heel Nederland verenigingen, scholen, bedrijven en buren de handen uit de mouwen voor een zwerfafvalvrije omgeving. In Apeldoorn zijn er 11 verschillende locaties waar deze dag opgeruimd wordt. De start en eindtijden variëren per locatie. U vindt alle informatie en locaties op de website www.zerowasteapeldoorn.com/Heel-Apeldoorn-Schoon

 


A50 Vijf weekenden dicht tussen Apeldoorn en Arnhem

Rijkswaterstaat is afgelopen weekend gestart met de eerste fase van het groot onderhoud aan de A50. De A50 tussen knooppunt Beekbergen en knooppunt Waterberg in de richting van Arnhem is de komende vijf weekenden afgesloten van vrijdagavond 20.00 uur tot maandagochtend 05.30 uur. Het gaat om de weekenden 4 tot en met 7 maart, 11 tot en met 14 maart, 18 tot en met 21 maart, 25 tot en met 28 maart en 1 tot en met 4 april. Het verkeer wordt omgeleid vanaf knooppunt Beekbergen via de A1, de A30 en de A12. De extra reistijd bedraagt meer dan 30 minuten. De omleidingsroute staat met borden langs en boven de weg aangegeven. Het asfalt op de A50 tussen de knooppunten Beekbergen en Waterberg wordt vervangen. Daarnaast worden er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan bermen en wordt de vangrail vervangen of vernieuwd vervangen of vernieuwd als dat nodig is.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het groot onderhoud aan de A50 op de website www.rijkswaterstaat.nl/GOA50beekbergen-waterberg of bel gratis met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat op telefoonnummer 0800-8002.


Gratis naar concert in Orpheus

De gemeente Apeldoorn biedt u een gratis concert aan op dinsdag 15 maart om 20.00 uur met een inloop vanaf 19.00 uur. De gemeente organiseert dit samen met de Landmacht. Op het programma staan onder andere de compositie ‘Market Garden, Field of Broken Dreams’ en een medley van de hits van Doe Maar. Het regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ is een groot koperensemble met slagwerk en is een van de professionele orkesten van de Nederlandse krijgsmacht.

Wilt u erbij zijn?
U kunt de gratis tickets vanaf 1 maart ophalen bij de receptiebalie van het stadhuis. Er worden maximaal vier kaarten per persoon weggeven.