Stedendriehoek

Nieuwe kansen voor snel natuurijs bij DNIJ

APELDOORN – Deze dagen wordt er hard gewerkt rondom de baan van schaats- en skeelerclub DNIJ aan De Voorwaarts. In het verleden was het moeilijk en langdurig om een laag natuurijs aan te brengen. De baan die in de zomer dienst doet als skeelerbaan, heeft om s zomers het water snel af te kunnen voeren

is dat een langdurige kwestie vanwege weglopend water.

In overleg met de Gemeente Apeldoorn is naar een oplossing gezocht om bij een vorstperiode toch snel natuurijs te kunnen creëren. Wanneer er een vorstperiode is, wordt laagje voor laagje een ijsbaan gemaakt met 3 centimeter ijs. Genoeg om schaatsminnende Apeldoorners een fraaie natuurijsbaan te bieden.
Daarvoor worden momenteel de werkzaamheden gedaan. Het laagje voor laagje aanbrengen van het ijs zal, als het rond 4 graden vriest, worden gedaan met een grote watertank die het water over de baan aanbrengt. Om met de tankinstallatie op de baan te kunnen, worden een opening in het hek en een toerit gemaakt.

De ijsmeesters van DNIJ zijn bezig om, in overleg met een loonwerker, een plan de campagne te maken om bij minimaal twee nachten vorst van ongeveer -4 een mooie ijsbaan te kunnen bieden. En achter de schermen wordt hard gewerkt binnen het bestuur om de organisatie in een baancommissie zodanig voor te bereiden dat, als het zover is, de ijsmeesters, de koek en zopie-tent, de schaatsverhuur allemaal naar behoren functioneren om de Apeldoornse schaatsliefhebbers een mooie baan en goede omstandigheden te bieden.