Stedendriehoek

Nederlands team voor Wiskunde Olympiade

DEVENTER/APELDOORN – De zes wiskundetalenten die in juli Nederland mogen vertegenwoordigen op de 65e Internationale Wiskunde Olympiade, zijn geselecteerd. In vijf rondes, verspreid over anderhalf jaar, hebben de teamleden ruim 6400 anderen achter zich gelaten. Deze zomer zullen zij het in Bath, Verenigd Koninkrijk, opnemen tegen meer dan zeshonderd andere scholieren uit ruim honderd andere landen. Onder hen is Deventenaar Bas Capel, leerling van het Gymnasium Apeldoorn.

Vorige week vond op Landgoed De Rosep in Oisterwijk de laatste selectie- en trainingsweek van de Nederlandse Wiskunde Olympiade plaats. De selectieperiode, die al in november begon, werd hier door twaalf deelnemers afgesloten met een laatste onderlinge krachtmeting. Op drie dagen kregen de kandidaten steeds vier uur de tijd om vier lastige opgaven op te lossen. De volgende zes leerlingen wisten bij deze toetsen de meeste punten te behalen en zullen Nederland vertegenwoordigen in Engeland: Bas Capel (18 jaar, Deventer, 6 vwo, Gymnasium Apeldoorn), Felix Hamoen (17 jaar, Utrecht), Naïm Hofstede (15 jaar, Makkum), Tobias Kristiansen (17 jaar, Leiden), Yanniek Nitescu (18 jaar, Eindhoven) en Ryan Staal (17 jaar, Barendrecht).

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld. De wedstrijd bestaat uit opgaven die zelfs voor professionele wiskundigen zeer uitdagend kunnen zijn. De zes teamleden hebben de afgelopen jaren dan ook veel training gehad om straks in Engeland een goede prestatie neer te kunnen zetten. Alle teamleden hebben bovendien al ervaring opgedaan met internationale wiskundewedstrijden: Bas en Yanniek deden vorig jaar al mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade en behaalden daar een zilveren respectievelijk bronzen medaille. Tobias behaalde bij de afgelopen Benelux Wiskunde Olympiade (BxMO) een gouden medaille, terwijl Felix en Ryan daar zilver behaalden. Naïm won daarnaast vorig jaar brons bij de BxMO.

Het Nederlandse team vertrekt op 6 juli naar Bath voor de teamtrainingsweek. Op 14 juli begint de internationale olympiade, met de officiële openingsceremonie op 15 juli en de wedstrijd op 16 en 17 juli. De leerlingen krijgen op beide dagen vierenhalf uur de tijd om drie opgaven van zeer hoog niveau op te lossen.