Stedendriehoek

‘Met een kleine organisatie iets groots neerzetten’

APELDOORN – Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 oktober vindt de tiende (jubileum)editie plaats van het herfstfestival Roots in the Woods. Voor het derde jaar fungeert Wilma Coopmans (50) als vrijwilligerscoördinator. “Het evenement wordt elk jaar groter en mooier, dus we kunnen weer een hoop handen, ogen en oren gebruiken”, vertelt ze glimlachend.

Van huis uit is Wilma een gedreven onderneemster, en ook qua vrijwilligerswerk weet ze flink van aanpakken. “In 2016 heb ik voor het eerst met veel plezier meegelopen in het klusteam van het festival, Firma Plankenkoorts. Een club van zes vrijwilligers, die in aanloop naar het festival bezig zijn met het maken van onder andere decoraties, banken en staantafels. En dan in oktober samen bouwen en sjouwen, ontzettend leuk om te doen. Je ziet het Roots-terrein stukje bij beetje vorm krijgen.”

Na de editie van drie jaar geleden kwam de functie van vrijwilligerscoördinator vrij. Wilma werd gevraagd en zei enthousiast ‘ja’. “Als onderneemster ben ik eraan gewend projectmatig te werken. Roots in the Woods is een prachtig voorbeeld van een project; in het nieuwe jaar bijeen komen, met het klusteam aan de slag gaan en dan drie dagen knallen!” Wilma beschouwt het vrijwilligersbestand van het festival als ‘een hele leuke club mensen om mee samen te werken’. “We hebben een bestand van zo’n 75 vrijwilligers, op het festival zelf heb je er zeker 50 nodig. We hebben sowieso al drie bars op het horecaplein, er is een catering voor de crew – artiesten en vrijwilligers zelf – en de Kidsarea.”

De ervaring leert echter dat de benodigde vrijwilligers niet uit hun bed hoeven te worden gelicht, zegt Wilma: “Vaak nemen ze zelf ruim voor de nieuwe editie contact op, dikwijls ook contacteer ik hen. Soms vallen er mensen af, maar net zo gemakkelijk komen er nieuwe bij. Ze genieten van de fijne, gemoedelijke sfeer. Op de festivaldagen kijk ik ook graag of iedereen het naar de zin heeft.”

Eerste aanspreekpunt
Als vrijwilligerscoördinator is Wilma het eerste aanspreekpunt voor de ‘bemanning’ van Roots in the Woods. “Wat overigens niet betekent dat ik alle problemen moet oplossen. De projectleiders en ook de andere vrijwilligers nemen gelukkig hun verantwoordelijkheid. Iedereen is enorm gedreven om de gasten drie leuke dagen te bezorgen. Omdat het festival onder ons steeds verder groeit, ben ik soms wel té veel naar mijn zin áchter de schermen bezig. Uiteindelijk is het mijn taak de vrijwilligers in te delen. Je kunt immers wel als vrijwilliger de horeca willen bemannen, maar natuurlijk niet een hele dag aan één stuk.”

Met een kleine organisatie iets groots neerzetten, dat is wat Wilma en de haren elk jaar weer drijft bij Roots in the Woods. “Het is echt een laagdrempelig gezinsfestival. Ik ben dus 50, maar de meeste vrijwilligers zijn dertigers. Scholieren die hun Maatschappelijke Stage hier hebben vervuld, komen later spontaan terug als vrijwilliger. Dat beschouw ik als een mooi compliment.” En in het kader van gezinsfestival ook leuk om te vermelden: haar eigen twee zoons hielpen al mee op het festival.

Nogmaals: voor de tiende editie zoekt Wilma namens Roots in the Woods nog vrijwilligers. “Onder andere voor de opbouw van het festival, voor de kassa, voor de diverse bars, artiestenbegeleiders etc. Op diverse plekken kun je je ei kwijt. Vind je het leuk om mee te doen, of wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar: vrijwilligers@rootsinthewoods.nl”