Stedendriehoek

Masterclasses rond Het verhaal van Apeldoorn

APELDOORN – Vanaf maandag 18 september start bij Veluwse Schavuyt, Vlijtseweg 114/130, Het verhaal van Apeldoorn: een serie masterclasses over het heden, verleden en de toekomst van Apeldoorn. Een van de sprekers is hoogleraar Dolly Verhoeven. Zij zal aan de hand van hoogte- en dieptepunten ingaan op de veranderende identiteit van Apeldoorn in de loop van de geschiedenis. Daarnaast komen ook thema’s als Vrije tijd, Wonen en Architectuur aan bod.

Het verhaal van Apeldoorn is een boeiend verhaal en volgens Apeldoorn Marketing is dat verhaal de moeite van het ontdekken meer dan waard. Van de Veluwe en Schrijftafel van Nederland tot het Koningshuis. Van Apenheul, Apeldoornse huisjes en bekende Apeldoorners tot gewone en ongewone burgers, hoogte- en dieptepunten in de lokale politiek en architectuur; het zijn zo maar enkele onderwerpen die in Het verhaal van Apeldoorn langskomen en behandeld worden. De aanmeldingen voor deze masterclasses stromen via de website www.gewooninapeldoorn.nl/verhaal inmiddels al binnen.

De cursus begint met ‘Apeldoorn Van Nul tot Nu: in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis’. Historicus Dolly Verhoeven verzorgt de eerste avond (18 september) een algemene inleiding in de historie van Apeldoorn. De tweede avond (9 oktober) staat in het teken van vrije tijd, waarbij verschillende sprekers aan het woord komen, onder wie CODA-directeur Carin Reinders. Zij vertelt meer over de ontwikkeling van de culturele infrastructuur van Apeldoorn. Andere data en thema’s zijn: 23 oktober ‘Wonen’, 6 november ‘Politiek & Koningshuis’, 15 november ‘Architectuur’ en 29 november ‘Werken’. Meer over deze avonden, die telkens duren van 19.30 tot 21.30 uur, en de sprekers is te vinden op www.gewooninapeldoorn.nl/verhaal.

Met deze masterclasses wil Apeldoorn Marketing een draagvlak creëren voor de gemaakte keuzes in de citymarketingstrategie van Apeldoorn en voor de zorgvuldige omgang met het cultureel erfgoed van de stad. “We kunnen trots zijn op Apeldoorn en haar historie. In samenwerking met de Gemeente Apeldoorn wordt gewerkt aan een vervolg met bekende (ex-)Apeldoorners die volgend jaar een aantal masterclasses gaan verzorgen.”

Het verhaal van Apeldoorn wordt georganiseerd door Apeldoorn Marketing, in samenwerking met onder meer CODA, Erfgoedplatform Apeldoorn, Gemeente Apeldoorn en Historische Vereniging Oud Apeldoorn.