Stedendriehoek

Lumido is een sprookje rondom de bosvijver

APELDOORN – Gelooft u niet meer in sprookjes? Dat is jammer! Maar zou u er weer in willen geloven, dan kunt u een bezoek brengen aan natuurpark Berg en Bos aan de J.C. Wilslaan in Apeldoorn, waar jaarlijks bij het invallen van de schemering een liefdevol sprookje ontstaat rondom de bosvijver van het natuurpark. Het water- en klankspel brengt romantiek tot leven en heet Lumido.

De basis van Lumido gaat terug naar 1952. Toen werd het Apeldoorns Bloemen Festijn gehouden in Berg en Bos en gestart met Lumido. Het kreeg landelijke aandacht. Helaas bleek Lumido geen eeuwig leven beschoren. In 2004 kwam door teruglopende bezoekersaantallen en de slechte staat van park Berg en Bos aan het sprookje een eind.

Niets is echter zo krachtig als romantiek. De feeëriek verlichte fonteinen, de sprookjesachtige tunnel en de overbekende Laan der Verliefden blijken van alle tijden. En dan hebben we het sfeertochtje met de gondels nog niet eens genoemd. Zaken die ervoor zorgden dat Lumido terugkeerde in 2012 onder leiding van Bernard ’t Jong en Joshua van de Vlag. Tot op de dag van vandaag worden bij Lumido elementen gebruikt van vroeger tijden. Denk hierbij aan de gondels die al duizenden rondjes hebben gemaakt op de bosvijver. Het klank- en lichtspel gaat met de tijd mee; zo wordt steeds meer gebruik gemaakt van ledverlichting en special effects.

Lumido zal altijd nostalgische gevoelens blijven oproepen als de bezoeker bijvoorbeeld door de tunnel der geliefden loopt. Dit wordt gewaardeerd door jong en oud. Naast een wandeling rondom de prachtig verlichte bosvijver kun je als bezoeker ook genieten van een spectaculaire show op gezette tijden, die elk jaar anders is. Zo is er de afgelopen jaren een moderne lasershow geweest, maar ook een traditioneel sprookje over de boom op het eiland in het midden van de bosvijver. Lumido groeit ieder jaar. Niet alleen met bezoekersaantallen, maar ook in licht, geluid en bezienswaardigheden.

 

Lumido vindt dit jaar plaats van vrijdag 7 juli tot en met zaterdag 9 september. Openingstijden zijn elke vrijdag en zaterdag van 20.30 tot 00.00 uur. De entreeprijs bedraagt 7,50 euro per persoon (online is een ticket 0,50 euro goedkoper) en kinderen tot en met 5 jaar kunnen gratis naar binnen. Een gondelvaart kost 3 euro per persoon.