Stedendriehoek

Leerlingen aan de slag met techniek achter glas

APELDOORN – Een kleine 2.000 basisschoolleerlingen, hoofdzakelijk uit groep 7, gaan dit jaar weer aan de slag met techniek tijdens de jaarlijkse editie van de Week van de Techniek.

Hoe leuk techniek kan zijn, moet je vooral jong ontdekken. Vandaar dat Platform Techniek Apeldoorn ook in 2017 weer de Week van de Techniek verzorgt. De deelnemende basisschoolkinderen gaan ter plekke bij Aventus een technisch werkstukje maken onder begeleiding van vmbo- en Technasiumleerlingen en nemen deel aan Science on Tour. Deze laatste activiteit houdt in dat zij onder begeleiding van studenten van de Universiteit Twente diverse wetenschaps- en technologieproeven gaan beleven en zelf ook mogen doen.
In de pauze krijgen alle kinderen een film te zien over waar alle diverse soorten van techniek aan bod komen, maar waar ze ook een doorkijk krijgen naar de techniek van de toekomst. Vooruitlopend op het Glazen Huis (Serious Request), dat dit jaar Apeldoorn aandoet, is daar ook rekening mee gehouden bij de organisatie van de Week. Het thema van de Week van de Techniek is daarom dit jaar ‘Techniek achter Glas!’ De opening van de Week van de Techniek werd verricht door Mark Sandmann, eerste locoburgemeester en wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid van de Gemeente Apeldoorn.

Rondje technische bedrijven
Als afsluiting van de Week van de Techniek is het dit jaar mogelijk om zelfs zes verschillende technische bedrijven te bezoeken op Industrieterrein Noord. Alle leerlingen krijgen na afloop van hun bezoek aan Aventus een gereedschapskoffertje met daarin een plattegrond en couponvel. Met deze gereedschapskoffer, couponvel en plattegrond kunnen ze zaterdag 18 maart op pad. Met hun ouders/verzorgers, zusjes, broertjes kunnen ze tussen 10.00 en 16.00 uur op bedrijfsbezoek bij BouwMensen Apeldoorn, Mulder Systems, Hamer bv, Hetraco bv, Hollander Techniek en Ten Have Metaalwerken. Ter plekke mogen ze achter de schermen kijken wat het desbetreffende bedrijf allemaal doet. Daarnaast mogen ze zelf ook de handen uit de mouwen steken en van alles zelf doen en onderzoeken. Aan het einde van het bedrijfsbezoek krijgen de leerlingen, bij inlevering van hun coupon, een echt stuk gereedschap mee voor in hun gereedschapskoffer. Als de kinderen alle zes technische bedrijven hebben bezocht, kunnen ze na de Week van de Techniek met een goed gevulde gereedschapskoffer naar huis, waar ze dan nog lekker ‘technisch’ aan de slag kunnen.

Deelnemende bedrijven
Met plezier stellen we tenslotte nog de zes bedrijven voor die in Apeldoorn deelnemen aan de Week van de Techniek:
BouwMensen Apeldoorn, gevestigd aan Sleutelbloemstraat 69b, leidt jonge mensen op tot volwaardige vakmensen, die na hun opleiding direct kunnen meedraaien in een bouwproject. Bij Bouwmensen Apeldoorn gaan leerlingen niet alleen naar school, ze hebben tegelijkertijd een baan. En ze verdienen meteen een goed loon! Een unieke combinatie van leren en werken, die leerlingen optimaal klaarstoomt voor het echte werk.
Net als iedereen wil je zoveel mogelijk overzicht en controle op wat er binnen je bedrijf gebeurt. Daarnaast wil je zo min mogelijk betalen voor onderhoud en energieverbruik. Systemen, netwerken en installaties worden daarom steeds vaker aan elkaar gekoppeld. Het is dan een gerust gevoel dat dit gedaan wordt door een partner met verstand van zaken. Mulder Systems, gevestigd aan Tweelingenlaan 129, is hiervoor dé specialist. “Wij ontzorgen je met advies, aanleg en onderhoud van alles op het gebied van elektrotechniek, data-infra en telecommunicatie.”
Hamer bv, gevestigd aan Stadhoudersmolenweg 23, is een familiebedrijf dat sinds 1938 bestaat. “Onze kernactiviteit is techniek: technische installaties en de hieraan verwante technische dienstverlening. Betrouwbaarheid, daadkracht, veiligheid, milieu en continuïteit van onze opdrachtgevers vinden wij belangrijk.” Hamer is een brede technische organisatie die actief is in vijf marktsegmenten: Industrie, Utiliteit, Brandstof, Mobiliteit en Communicatie/ICT. “Binnen deze marktsegmenten verzorgen wij vele technische oplossingen: van de kleinere projecten tot totaalconcepten die wij turn-key opleveren.”
Hetraco bv, te vinden aan Hoornaar 11, is in 1972 opgericht door Herman Hendriksen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt. “Wij zijn met name leverancier van niet-standaard bevestigingsmaterialen, draai- en freeswerk, perswerk en buigwerk. Onze doelstelling is alle door de klant gevraagde producten aan te bieden met elke gewenste levertijd. Uitgangspunten hierbij zijn: zorgdragen voor een goede service, klantgerichtheid en productnauwkeurig werken. Flexibiliteit is één van de redenen waarom vele relaties bij ons afnemen.”
Hollander Techniek, aan Boogschutterstraat 30, biedt als technisch integrator in deze nieuwe economie volop verrassende kansen. “Met innovaties en samenwerking creëren wij complete oplossingen die toegevoegde waarde geven aan uw activiteiten. Beleef ons palet aan diensten en technieken waarmee u eindeloos mag combineren. Grensverleggend werken is een continu proces dat nooit ophoudt. Met onze integrale technische oplossingen in onze specialismen elektrotechniek, werktuigbouw, beveiliging, zwembadtechniek, IT, Robotisering, Industriële automatisering en winkelautomatisering.
Ten Have Metaalwerken, Laan van de Maagd 35, bestaat sinds 1994 en is gespecialiseerd op het gebied van het vervaardigen van producten in staal: trappen, hekwerken (inclusief automatisering ervan) en aanverwante producten zoals stalen leuningen, balkons en constructiewerk voor zowel aannemers als particulieren. “Ons werkgebied omvat heel Nederland en wij zijn actief in nieuwbouw, utiliteitsbouw, onderhoud en renovatie. Uw woning of pand krijgt meerwaarde door te kiezen voor een trap of hekwerk in een stijl die past in het geheel.”