Stedendriehoek

Koe in Havenpark gaat op stal

APELDOORN – De grote, vrolijk gekleurde koe is een bekende in de omgeving. Velen kennen deze markante bezienswaardigheid, die sinds een aantal jaren in de wei staat. Begin juni 2015 kreeg de KunstKoe een plek in het Havenpark. De verwachting was dat deze tot 2021 zou blijven staan. Dat is nu anders. In 2016 zijn de bouwplannen in het Havenpark vervroegd, waardoor de koe in de weg komt te staan. Dat betekent dat zij even naar stal moet. Maar later zal ze weer tevoorschijn komen, want Wijkraad Centrum wil de KunstKoe graag behouden voor het park. De oorspronkelijke initiatiefnemers zijn daar blij mee en dragen zaterdag 4 februari om 11.00 uur de lusten en lasten van de KunstKoe via Wijkraad Centrum over aan de Buurtcommissie Zuidoost.

Een paar koeien in een wei

“Al was het maar een groen weiland met een paar koeien, dan zou het oude Bakkenesterrein al een beter aanzien hebben.” Met deze tweet in 2013 werd de eerste stap gezet naar het Havenpark. Henk van der Ziel, één van de initiatiefnemers van het eerste uur, zag op een dag koeien grazen op het Bakkenesterrein. De koeien waren van Circus Renaissance, dat daar een aantal voorstellingen gaf. De tweet werd direct favoriet bij Ben Suurd en Jeroen Reinders, medebewoners in de Kanaalzone met uitzicht op de, toen nog lelijke, dissonant bij één van de mooiste woonlocaties van Apeldoorn. Na het nodige lobbywerk door de heren voor een upgrade van het oude Bakkenesterrein heeft de gemeente Apeldoorn in 2014 het initiatief opgepakt, dat leidde tot het huidige Havenpark dat in 2015 is aangelegd.

 

Een gekleurde koe in de wei
Als dank voor het oppakken van het initiatief en het fraaie functionele park hebben Ben Suurd, Jeroen Reinders en Henk van der Ziel een KunstKoe laten ontwerpen en fabriceren door Ben Meuleman van Brummel Ideëenfabriek/Projectinrichters en haar kleur laten geven door Henny te Loo van Meesterschilders Te Loo en Willem-Paul Koenen van Bevlogenverf. Het resultaat was een koe in vrolijke kleuren, een koe waar velen blij van werden. De koe die de wei in ging en daar jaren stond.

De stal wacht inmiddels op de koe, de wei wordt eerder leeg dan de planning was. Wijkraad Centrum, dat nauw betrokken was en is bij het Havenpark en de toekomstige bouw in het park, zet binnen afzienbare tijd de KunstKoe op stal en geeft haar te zijner tijd een nieuwe plek. De genoemde heren dragen daartoe zaterdag 4 februari om 11.00 uur de lusten en lasten van de KunstKoe over aan Peter Bijlsma, Voorzitter van de Buurtcommissie Zuidoost. In afwachting op de nieuwe plek zal de KunstKoe dus even op stal gaan, om later weer te pronken in de wei.

 

Het Havenpark, gelegen tussen het pand TOT2021 en het Kanaal, biedt Apeldoorn een plek voor evenementen, (beach)sporten, natuurlijk spelen en verschillende moestuinen.