Stedendriehoek

‘Ik probeer mezelf ook uit te dagen met gerechten’

APELDOORN – Voor wie geen tijd heeft om ’s avonds lang en uitgebreid in de keuken te staan, bieden afhaalmaaltijden een uitkomst. Echter is het aanbod aan gezonde, lekkere én betaalbare maaltijden gering, merkt Mijke Brocken. Daarom combineerde zij dit met haar passie voor koken en startte zij aan het begin van de coronacrisis haar eigen bedrijf MIJKCUISINE. Wekelijks biedt zij minimaal drie seizoensgebonden vis-, vlees- en vegetarische gerechten, die bij haar aan de Mariannalaan kunnen worden afgehaald.

Mijke werkte lange tijd voor haar familiebedrijf Ohmann Leather. Haar broer Han Brocken volgde zijn passie en nam het bedrijf over van hun vader. Na 13 jaar met veel plezier voor het bedrijf te hebben gewerkt, werd Mijkes droom om iets te doen met haar passie, namelijk koken. “Als ik later klaar ben met werken, dan begin ik iets van een traiteur of cateringbedrijf”, zei ze altijd. Maar door corona kwam dit eerder dan verwacht en ging zij het gewoon een kans geven. Zij besloot de certificaten te behalen voor een horecabedrijf. “Ik ben begonnen met één daghap”, legt de ondernemer uit. “De eerste dag dat ik die online zette was ik bloednerveus, maar tot mijn grote verbazing kreeg ik gelijk bestellingen binnen.”

Van een eigen keukentje aan de Piet Joubertstraat tot een professionele keuken aan de Mariannalaan: in een aantal weken tijd groeide het aantal bestellingen enorm. Iedere donderdag en vrijdag serveert Mijke nu een daghap voor slechts 12,50 euro, die ze via de mail en social media bekendmaakt. “Ik probeer mezelf ook uit te dagen door iedere week naast twee vis- of vleesgerechten ook een vegetarisch gerecht aan te bieden.”

Hoe Mijke aan de recepten komt? “Ik heb door mijn leven heen een schrift bijgehouden, waarin ik allerlei (aangepaste) recepten heb verzameld. Iedere week kies ik een ander land en daarbij de gerechten.” Een voorbeeld is Thailand. Ze maakt dan bijvoorbeeld een Thaise curry. Of als Indonesië op het menu staat een Indonesische rijsttafel. “Ook gebruik ik kookboeken en een beetje Google. Ik kook wat ik lekker vind en seizoensgebonden. Zo maak ik in het najaar veel stoofvlees, ovenschotels en lasagne. Echt verwarmende gerechten.”

Thuis uit eten
De daghappen die Mijke kookt kunnen ook gecombineerd worden. Zo is het net of je thuis uit eten bent. Diverse Apeldoornse ondernemers denken mee om de avond compleet te maken. Zo verzorgt Henri Bloem de wijnen, Keurslager Lautenschutz of Slagerij ter Weele het (biologische) vlees, Het Kaaslokaal de kaas en de vis haalt Mijke het liefst rechtstreeks uit het water, bij de beste partners. Ze merkt dat ondernemers blij zijn met dit soort initiatieven. Zo koopt Keurslager Lautenschutz aan de Koninginnelaan ook wekelijks een aantal maaltijden in en legt deze in de vitrine.

Granola
Een van Mijkes specialiteiten is granola. In tegenstelling tot de daghappen maakt zij dit de hele week door. “Mijn vriend was in het begin er nog sceptisch over: ‘Moet je dat nú wel doen?’ Maar het was meteen uitverkocht. Wekelijks gaat mijn vers gemaakte granola ook naar bedrijven, restaurants en hotels in de buurt. Ik maak veel varianten met fruit, pure chocola of andere speciale verzoekjes. Granola is lekker, supermakkelijk en gezond. Mijn vriend vindt het bizar hoe goed het gaat.” Ze glimlacht: “Hij ziet dat ik er veel plezier in heb en af en toe iets proeven, dat vindt hij niet erg.”

Wil je op de hoogte blijven van Mijkes gerechten en nieuwtjes, volg MIJKCUISNE op Instagram of kijk op www.mijkcuisine.nl.

Actie
Nieuwsblad Stedendriehoek mag aan een lezer een compleet diner voor twee weggeven met bijpassend flesje wijn en een dessert of kaasplankje. Hoe maak je kans? Volg MIJKCUISINE op Instagram en/of Facebook en stuur uiterlijk vrijdag 6 november een screenshot als bewijs naar winactie@stedendriehoek.nl. Let op: de winnaar haalt de bestelling op bij MIJKCUISINE.