Stedendriehoek

Het Speciale Begraafplaatsen Gevoel van Gerrit Gorsseling

APELDOORN – Als technisch beheerder van de begraafplaats heb je natuurlijk een ander gevoel bij een begraafplaats dan dat je er komt voor een bezoek aan een dierbare die daar begraven ligt. Toch wil Gerrit graag zijn betrokkenheid bij zijn werk delen en hij stelt zicht dan ook graag even voor.
“Sinds 1990 ben ik werkzaam op de Gemeentelijke begraafplaatsen van Apeldoorn. In 1995 ben ik zelfs gaan wonen in de poortwoning van begraafplaats Beekbergen. Ik woon daar samen met mijn vrouw, die ook al ruim tien jaar werkzaam is in deze branche en mijn drie honden.”

De begraafplaatsen hadden in de negentiger jaren drie verschillende soorten graven waaruit gekozen kon worden. De begraafplaats moest er zo strak mogelijk uitzien, er mocht geen onkruid staan en het liefst moest alles aangeharkt zijn. In deze jaren werden er nog heel vele dierbaren begraven maar zo tegen 2000 zag je dit geleidelijk terug lopen. Steeds meer werd er gekozen voor een crematie. Dat het aantal begrafenissen terug liep had natuurlijk ook gevolgen voor de begraafplaatsen.

“Zo rond 2010 kwam ook steeds meer weerstand op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is naast het teruglopen van het begraven bepalend geweest voor een grote verandering op de begraafplaatsen.”De hele structuur binnen de uitvaartzorg veranderde. Er kwamen veel meer kleine lokale ondernemingen bij en de uitvaart werd nu ook vaak begeleid door een vrouw.

“Mijn collega’s en ik gaan nu ik regelmatig met mensen op zoek naar een mooie plek voor een graf dat aan hun persoonlijke wensen voldoet. Een mooie rustgevende omgeving waar je even alleen met je eigen gedachtes kunt vertoeven bij die boom of zonnestraal op die bepaalde plek. Om daar mijn hulp in te mogen verlenen maakt mijn werk heel speciaal en dat geeft een goed gevoel.”

“In de Week van de Begraafplaats geven wij in samenwerking met enkele lokale uitvaartondernemers en steenhouwers informatie en rondleidingen. Wij proberen u door middel van een rondleiding met andere ogen naar de begraafplaats te laten kijken. Natuur en duurzaamheid zullen hier in centraal staan. Vanzelfsprekend informeren wij u ook graag over de financiële aspecten. Het begraven hoeft niet perse duur te zijn en een persoonlijke plek waar u of uw dierbaren rust vinden kan een belangrijke rol spelen in het rouwproces. Het bieden van deze persoonlijke dienstverlening geeft ons als medewerkers van de begraafplaats het juiste gevoel. Wij hopen u in de week van 29 mei tot 4 juni te mogen verwelkomen op onze prachtige Gemeentelijke begraafplaatsen.”