Stedendriehoek

‘Help de getroffen inwoners van Lombok!’

APELDOORN – Zaterdag 27 oktober vertrekt Marcus Stevens naar het Indonesische eiland Lombok, om daar te helpen bij de heropbouw, nadat begin augustus binnen drie dagen liefst twee aardbevingen met een kracht van 7 op de schaal van Richter er een spoor van verwoesting hadden achtergelaten. Liefst 400.000 lokale inwoners raakten hierbij hun huis kwijt en wonen sindsdien in vluchtelingenopvangkampen.

Stevens, van Britse afkomst, kwam in 1997 als backpackende wereldreiziger voor het eerst op Lombok. Het beviel hem er zó goed, dat hij er een jaar later ging wonen en pas in 2007 emigreerde hij terug naar Europa, naar Nederland. Enkele jaren later startte hij in Apeldoorn het bedrijf Island Bookings bv en via de website gilibookings.com verzorgt hij – op afstand – de oversteek over het water tussen Bali en Lombok en Bali en de Gili-eilanden: de tropische eilandengroep ten noordwesten van Lombok, bestaande uit de eilanden Gili Air, Gili Meno en de toeristische trekpleister Gili Trawangan.      

“Indonesië wordt natuurlijk vaker getroffen door natuurrampen, met als beruchtste voorbeelden de tsunami van Tweede Kerstdag 2004 en vorige week nog de aardbeving en tsunami op Sulawesi. Voor die rampen kwamen internationaal meteen veel gelden vrij – en volkomen terecht uiteraard – maar de aardbevingen van begin augustus op Lombok hebben nauwelijks tot helemaal niet de internationale berichtgevingen gehaald en zijn daardoor bij veel mensen totaal niet bekend. Dat maakt het extra moeilijk om er aandacht voor te genereren, laat staan er gelden voor bijeen te brengen om het eiland weer goed bewoonbaar te maken.”

In de aanloop naar zijn vertrek eind deze maand naar het getroffen eiland, maakt Stevens in Apeldoorn de balans op. “Hoe groot is de schade aan de huizen en hoeveel geld is er dus nodig om de woningen te herstellen. Er worden natuurlijk nieuwe bouwmaterialen aangeschaft, maar ook worden materialen van verwoeste huizen opnieuw gebruikt bij de herbouw.” De Brit roemt de vlot op gang gekomen inzet na de ramp door lokale inwoners en westerse ondernemers die verkozen in Indonesië te blijven. “Zij wilden niet weg, bang dat hun bedrijven geplunderd zouden worden. Een groep van ongeveer veertig man is met de hulp begonnen vanaf Gili Trawangan. Daarna kwamen ook de veerdiensten vanaf Bali op gang, met voedsel en andere basisbenodigdheden.”

Nee, Marcus Stevens hekelt pertinent níet de Indonesische regering, die na de aardbevingen op Lombok ervoor koos om de problemen intern het hoofd te bieden. “De president deed geen beroep op internationale hulp, wellicht in de veronderstelling dat de heropbouw van het eiland relatief eenvoudig op te lossen was. Immers, de infrastructuur was nog prima in orde en de elektriciteit deed het ook snel weer. Maar de getroffen mensen moeten ook weer hun huis terug, hè. Zeker nu het regenseizoen alweer met rasse schreden nadert. Liefst 72.000 woningen zijn aangetast door de bevingen, de ene uiteraard erger dan de andere. We hebben een onderverdeling gemaakt in drie categorieën: van geringe schade tot totaal verwoest. Pas als we helder hebben hoe die verdeling op Lombok is, weten we exact hoeveel geld er nodig is voor de opbouw van tenminste 150 huizen. Maar we gaan uit van minimaal 100.000 euro en maximaal 200.000.”

Island Bookings bv werkt in dit kader nauw samen met ondernemingen op de Gili-eilanden. Stevens hoopt bedrijven te kunnen overtuigen om sponsor te worden van een huis op Lombok. “We spelen ook met de gedachte om elke herbouwde woning te voorzien van een plaque met de naam van het sponsorbedrijf.” Eerdere acties van Stevens hebben reeds geleid tot een mooi startbedrag. “Zo was er onlangs een uitgebreide veiling met kavels die beschikbaar waren gesteld door netwerkpartners en ook vrienden en familie; die veiling was eind september een side event van het TopPlusFun tennistoernooi bij ALTV Quick, jaarlijks voor het goede doel.” Via zijn nieuwste troef, Help Lombok – Sponsor A Home, moet uiteindelijk het bedrag binnenstromen waarmee de missie van de Brit gerealiseerd kan worden. “Hoewel ik er al meer dan tien jaar niet meer woon, voel ik me emotioneel nog erg nauw betrokken bij dit prachtige eiland. Misschien is het op internationale schaal wel vergeten gebied. Maar niet door mij…”

Voor meer informatie: Marcus Stevens, telefoon 06-14498773, e-mail marcus@island-bookings.com, website www.island-bookings.com  en facebook Gilibookings.com