Stedendriehoek

Gratis op de foto met Help-Portret

APELDOORN – Voor de vijfde keer in successie doet Apeldoorn mee aan Help-Portret. Op zaterdag 3 december klikken de camera’s, snorren de föhns en doet de make-up z’n werk. Lang niet iedereen kan zich een professioneel gemaakte foto permitteren. Vandaar dat wereldwijd fotografen zich inzetten om mensen met een kleine portemonnee gelukkig te maken. Ze krijgen daarbij steun van vrijwilligers, waaronder kappers en visagisten.

In Apeldoorn stellen Peter Vroon en Gerard Oltmans, in het kader van Help Portret, een aantal stadgenoten in de gelegenheid gratis voor de camera te verschijnen. Ze krijgen van de fotografen een foto naar keuze (al dan niet met hun gezinsleden of geliefden) mee naar huis. Ingelijst en wel. Ook een USB-stick met foto’s behoort dan tot hun bagage. Eén foto uit dat pakketje is geschikt voor onder meer sollicitatiebrieven en social media.

Om hun doel te bereiken, krijgt Help-Portret Apeldoorn medewerking van plaatselijke, maatschappelijke en kerkelijke organisaties. Zij leggen het contact met degenen die straks op de foto gaan. Maar die organisaties kunnen niet iedereen bereiken. Zelf aanmelden kan via het formulier op www.help-portret-apeldoorn.nl of een mailtje te sturen naar info@help-portret-apeldoorn.nl. Alleen inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen zich in principe melden.

Het initiatief komt van de Amerikaanse fotograaf Jeremy Cowart. Hij riep Help Portrait in het leven. Bijna zestig landen doen nu mee. In Nederland zijn meer dan duizend fotografen bij Help-Portret betrokken. In verband met de privacy van de Apeldoornse deelnemers wordt de plek van samenkomst schriftelijk bekend gemaakt. De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur.