Stedendriehoek

Gratis mee-eten in De Maten

APELDOORN – Vorig jaar is een groep vrijwilligers voorzichtig gestart met Eet-Mee. “We zijn begonnen om eens in de twee weken op donderdag een warme maaltijd te bereiden voor ieder die dat wil. Wij dachten aan mensen die het niet breed hebben en voor wie een gratis maaltijd welkom is. En aan mensen die anders alleen eten en het gezellig vinden om samen te eten.”

“De maaltijd staat open voor iedereen. Arm of rijk, alleen of samen, jong en oud, wonend in wijk De Maten of in de rest van Apeldoorn. Je moet je alleen even van tevoren aanmelden, zodat we weten voor hoeveel mensen we moeten koken”, zegt Evert Idema, coördinator van het Eet-Mee project.

“Na de voorzichtige start kwam al snel de loop erin. We zijn per februari wekelijks gaan koken en ontvangen nu rond de dertig gasten per keer. Elke week zijn er twee koks die een hoofdgerecht met toetje en soms ook nog een voorgerecht op tafel zetten. En dat alles binnen een uitdagend budget per persoon. Gelukkig krijgen we ook steun van de voedselbank, die producten aan ons doneert die men anders weg had moeten doen in verband met de houdbaarheidsdatum. Twee opscheppers en twee gastvrouwen/heren zorgen dat de tafels gedekt worden, de gasten welkom geheten, het eten geserveerd wordt en daarna afgeruimd. Waarna de afwas gezamenlijk gedaan wordt. De maaltijden die overblijven vinden altijd een goede bestemming. We koken als groene kerk vaak, maar niet altijd, vegetarisch. Gewoon aardappelen, groente en vlees wordt door onze gasten op prijs gesteld. De maaltijden zijn in principe gratis, maar er is gelegenheid, voor wie wil en kan, om een donatie te doen na afloop.”

Wie ook eens wil mee-eten, is op donderdag van 17.30 tot 18.30 uur welkom in de huiskamer van kerkelijk centrum De Drie Ranken aan het Violierenplein in Apeldoorn. Aanmelden voor dinsdag via e-mail eet-mee@3ranken.nl of telefoon 06-53932553.