Stedendriehoek

Gratis inloopspreekuur doofblindheid

APELDOORN/DEVENTER – Doofblind of slechtziend én slechthorend, het zal je maar overkomen. Iedereen die vragen heeft over slechtziendheid in combinatie met slechthorendheid, kan in de maand juni bij diverse spreekuren van Visio terecht.

 

In Deventer kan men dinsdag 7 juni van 14.00 tot 16.00 uur terecht bij Vegro Thuiszorgwinkel, Koggeschip 202. In Apeldoorn, aan de Stationsstraat 176, is op woensdag 8 juni van 9.00 tot 12.00 uur een vrijblijvend inloopspreekuur, waar men met vragen naar toe kan.

Sommige mensen horen en zien slecht vanaf hun geboorte. Maar het gezichtsvermogen en gehoor kunnen ook in de loop van het leven achteruitgaan. Of plotseling door ziekte of een ongeval. Dat levert verschillen op in de manier waarop iemand een visuele en auditieve beperking ervaart. Ook leeftijd en leefwijze spelen een rol. Al deze factoren samen bepalen voor een belangrijk deel de vragen die visueel en auditief beperkte mensen in het dagelijkse leven tegenkomen. Visio heeft een speciaal team deskundige medewerkers die zowel op visueel als auditief gebied opgeleid zijn. Met trainingen en hulpmiddelen ondersteunen zij mensen met een visuele en auditieve beperking naar een zo zelfredzaam mogelijk leven.

 

Helen Keller
27 Juni is de geboortedag van Helen Keller, een Amerikaanse dame die op zeer jonge leeftijd door ziekte doof en blind werd. Vanaf haar zevende jaar leerde zij communiceren met behulp van het vingeralfabet, waarbij woorden in de hand gespeld worden. Ze rondde haar universitaire studie cum laude af en leerde vijf talen. De internationale Hellen Kellerdagdag, die in het teken staat van doofblindheid, is naar haar vernoemd.

Voor het inloopspreekuur geldt dat een afspraak maken niet nodig is. Er zijn geen kosten aan verbonden. Belangstellenden zijn ook van harte welkom met andere vragen op het gebied van slechtziendheid en blind zijn.