Stedendriehoek

Giro moet feest worden voor héél Apeldoorn

APELDOORN – Recente temperaturen deden wellicht anders vermoeden, toch begint het kwik langzaam te stijgen. Apeldoorn draait voorzichtig warm. Het Giro-peloton nadert. De Tom Dumoulin-koorts steekt langzaam maar zeker de kop op. Stukje bij beetje kleurt de stad verder roze. En terwijl het aftellen begint, gaat de startplaats van de 99e wielerronde van Italië al haar geheel eigen proloog beleven: een 99 dagen durend feest dat z’n weerga niet kent!

 

De Giro-start in Apeldoorn zal zeker niet ongemerkt voorbij gaan, zoveel staat al bij voorbaat vast. Op donderdag 5 mei vindt op het Marktplein de ploegenpresentatie plaats. Een dag later gaan de 180 deelnemende renners tussen Omnisport en de Loolaan op jacht naar de eerste roze trui. Voorzichtige ramingen lopen uiteen van 250.000 tot 300.000 bezoekers. Gemeentebestuur en plaatselijke ondernemers stellen alles in het werk om Apeldoorn optimaal te verkopen. Over ruim drie maanden klinkt het startschot. Fervente wielerliefhebbers moeten zodoende nog even in de remmen knijpen alvorens ze hun helden langs het parcours live mogen toejuichen.

De Taskforce Giro Apeldoorn trapt daarentegen al stevig op de pedalen. Sinds november plaatsen ‘kopman’ Carla Maessen en programmamanager Marco Bod met hun ploeg al tal van splijtende demarrages… Wanneer het vermaarde Italiaanse wielercircus de hoofdstad van de Veluwe aandoet, wil Ondernemend Apeldoorn de slag uiteraard niet missen en vooraan meekoersen. “Ons doel is het om initiatieven rondom te Giro in Apeldoorn te stimuleren, inspireren en coördineren”, legt platformvoorzitter Maessen uit hoe de Taskforce zijn verbindende rol invult. “En wij zijn niet alleen maar voor ondernemers die duizend euro in onze ‘oorlogskas’ steken, maar voor iedereen die iets wil met die Giro.”

Apeldoorn verschiet de komende drie maanden hoe dan ook behoorlijk van kleur, voorspellen Maessen en Bod. Roze fietsen aan lantaarnpalen. Verkoop van roze ijs. Netwerkavonden. Sprintwedstrijden voor scholieren op de Loolaan. Lady’s rides. Feestelijke activiteiten van de lokale horeca. Een ‘Tour Culinair’. Iedereen zal er mede dankzij de inspanningen van de Taskforce Giro weet van hebben dat Apeldoorn iets bijzonders in huis heeft gehaald. Het zakelijke netwerk spoort zowel het lokale bedrijfsleven als verenigingen en particulieren aan op hun eigen manier om mee te fietsen.

De 99 dagen in de aanloop naar de Giro-start en uiteraard de drie dagen dat het circus ter plaatse bivakkeert, moeten volgens Maessen en Bod de opmaat vormen naar meer klinkende evenementen in de toekomst. Het wielerspektakel betekent volgens de gangmakers van de Taskforce slechts een begin om Apeldoorn meer in de schijnwerpers te zetten. “We moeten daarom nu al inspelen op de legacy die zo’n Giro nalaat. Daarmee maak je de spin-off nóg groter”, aldus Carla Maessen. En ook Maro Bod kijkt al graag verder vooruit: “Officieel heten wij ook Stichting Grote Evenementen. Eerst maken we van de Giro een groot feest. Daarna gaan we door naar het volgende evenement.”

Updates over de activiteiten van de Taskforce Giro Apeldoorn staan vermeld op facebook en de internetsite www.taskforcegiro.nl.