Stedendriehoek

Expositie over onderwijs in vorige eeuw

APELDOORN – In de maanden juni tot en met september is in museum ‘in de Zevende Hemel’, Schotweg 63 te Apeldoorn, een tentoonstelling te zien over onderwijs in de vorige eeuw. De expositie is getiteld ‘Een tien met een griffel en een kus van de juf’.

 

Op deze tentoonstelling zijn veel oude zaken te zien over het onderwijs in de vorige eeuw, zoals verschillende oude leesplankjes, schoolplaten, schoolbankjes, schoolboekjes, schoolklokken van karton, lei en griffels, telramen, kroontjespennen, inktpot en inktlappen. Ook is er een echte ‘pechvogel’ te zien; dit is een vogel van stof, gevuld met erwten, die door de meester werd gebruikt om naar stoute kinderen te gooien. De kinderen moesten deze dan weer terugbrengen bij de meester en kregen dan vaak straf met onder andere de plak of de roe. De bezoekers mogen zelf proberen om met een griffel of met pen en inkt mooie woordjes te schrijven. Er zijn zelfs oude leitjes en griffels te koop.

Voor iedere bezoeker is er een rondleiding van ongeveer 45 minuten met veel verhalen over hoe onze opa’s en oma’s in de vorige eeuw onderwijs kregen. Het is een feest van herkenning voor de oudere bezoekers en leerzaam voor de jongere gasten.

De tentoonstelling is geopend op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Groepen vanaf 6 personen zijn op afspraak ook op andere tijden welkom.
Zie ook de website www.museumindezevendehemel.nl.