Entertainment

Kunst in dok Zuid

In dok Zuid, 1e Wormenseweg 460, is tot en met maandag 7 december de expositie ‘Kunst in dok Zuid’ te zien. Tijdens de reguliere openingsuren kunnen bezoekers het werk van Marjanne Veenkamp (zie foto), deelnemers aan Kunstkamp ‘Vuur en Draayland’ van GIGANT en van cursisten van schildergroep Stimenz gratis bekijken.

Marjanne Veenkamp begon rond 2010 met schilderen. Ze startte met aquarelverf, maar stapte na ongeveer drie jaar over op acryl omdat ze daarmee meer mogelijkheden heeft om ‘losser’ te werken. Een ander voordeel is dat ze preciezer kan schilderen. Veenkamp volgt al een aantal jaren schilderlessen bij Carel Velthoen en leert zo nog steeds nieuwe dingen. Bij de ontwikkeling van haar eigen stijl vindt ze vooral het combineren van kleuren en het werken in vakken leuk om te doen. Het schilderen van huizen en straten leent zich daar goed voor, waarbij ze af en toe een uitstapje maakt naar een stilleven. Ook varieert ze met materialen of schildert ze dat wat op een foto staat. Juist die afwisseling maakt schilderen voor Veenkamp boeiend.

Deze zomer kwamen zestien jonge, stoere kunstenaars in GIGANT bij elkaar om te helpen bij de opbouw van het eiland ‘Vuur en Draayland’. Midden in een lokaal stond een leeg eiland dat helemaal volgebouwd mocht worden. De grootste vulkanen zijn, rolletje voor rolletje, met de hand opgebouwd, totdat ze gigantisch groot werden. Deze vulkanen werden met zilverzand, kippengrit en andere (geheime) ingrediënten verder ‘aangekleed’. Tot slot werden knikkers in de zachte klei gedrukt; deze smolten in de oven en stroomden vervolgens in allerlei mooie kleuren als echte lava de bergen af. Daarnaast leerden deze jonge kunstenaars ook draai(y)en op een echte pottenbakkersschijf, waarmee ze kleinere vulkanen maakten. Deze werden, samen met de grote vulkaan, op het eiland geplaatst dat in dok Zuid te zien is.

De cursisten van de schildergroep van Stimenz waren blij dat ze elkaar na zoveel maanden eindelijk weer (op gepaste afstand) konden zien. Samen met hun docent Mirjam Streep zijn ze aan de slag gegaan met het thema ‘Home Sweet Home’. Een thema dat heel goed aansluit bij deze tijd; we zijn nu immers allemaal ‘een deskundige’ in het thuis-zijn. Maar, wat doen we daar en wat moeten we missen? De antwoorden op deze vragen hebben de cursisten tijdens de lessen vastgelegd door familieleden te tekenen, aquarellen van vogels in de tuin te maken en door te schilderen wat deze tijd voor hen betekent.

Houd bij je bezoek aan CODA rekening met de maatregelen en richtlijnen die op dat moment gelden; je kunt deze vinden op www.coda-apeldoorn.nl/altijdwelkom. Zie voor de openingstijden van CODA dok Zuid: www.coda-apeldoorn.nl/openingstijden