Stedendriehoek

Elk jaar liefst meer dan40.000 huisdieren terug

APELDOORN/ZUTPHEN – Amivedi Nederland bestaat deze maand al liefst 85 jaar. Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die landelijk actief is. “Wij registreren vermiste en gevonden huisdieren kosteloos in een database, met als doel deze huisdieren te herenigen met hun eigenaar. Door de inzet van bijna 140 vrijwilligers worden jaarlijks ruim 43.000 huisdieren met hun eigenaar herenigd”, vertelt Ria Granneman.

Amivedi heeft meer dan honderd meldpunten, verspreid over het hele land. Een gevonden of vermist huisdier kan kosteloos telefonisch of via de website worden aangemeld. De meldpunten worden bemand door één vaste vrijwilliger die daardoor goed overzicht heeft van de meldingen in de regio. Alle meldingen van vermiste en gevonden huisdieren worden geplaatst op de website www.amivedi.nl en de melders krijgen adviezen over wat ze verder kunnen doen om hun dier terug te vinden of de eigenaar van een dier te traceren. Amivedi werkt voor alle huisdieren, dus ook voor konijnen, vogels, reptielen, klein vee en dergelijke.

Ria werkt al sinds september 1994 als vrijwilligster voor Amivedi op meldpunt Zutphen en recenter ook op Apeldoorn. “Na een melding kijk ik eerst of er al een melding is die mogelijk over hetzelfde dier gaat. Zo niet, dan houd ik in de gaten of er een melding over dit dier binnenkomt. Een duidelijk signalement, bij voorkeur met foto, maakt de herkenbaarheid groter. Het is belangrijk een vermist of gevonden dier aan te melden bij Amivedi, zodat de kans dat het dier weer bij zijn eigen baasje terug komt vele malen groter wordt. Meld vooral ook een gevonden overleden dier. Het is voor een eigenaar veel beter te weten dat zijn huisdier is overleden, dan dat deze in onzekerheid blijft verkeren over het lot van zijn dier.” 

Met hart en ziel
Ria doet het werk voor Amivedi met veel plezier en heeft goede contacten met het dierenasiel, dierenambulance, dierenartsen en politie in de regio. Zij heeft nog een aantal tips: “Laat je dier chippen én meld een vermist huisdier altijd bij Amivedi. Hoe eerder gemeld, hoe groter de kans dat het dier wordt teruggevonden. Controleer op www.chipnummer.nl of de chip ook geregistreerd staat en of alle gegevens nog kloppen.Blijf zelf ook actief meekijken naar de meldingen die bij Amivedi binnenkomen.”
  

En over haar werk voor Amivedi: “Ik doe dit vrijwilligerswerk met hart en ziel, maar het blijft wel vrijwilligerswerk! Mensen realiseren zich dat vaak niet. Ze denken dat wij een ‘dure’ organisatie zijn met een groot kantoor en dat wij 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar zijn. Jammer genoeg lukt dat nu eenmaal niet. Vrijwilligers hebben ook vaak nog andere verplichtingen. U kunt een dier altijd via de website als vermist of gevonden opgeven of een boodschap inspreken, dan bel ik zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, terug.”  

Voor meer informatie, zie de website www.amivedi.nl  of neem telefonisch contact op met meldpunt Apeldoorn, telefoon 088-0063306 of – voor de regio Zutphen – telefoon 088-0063310.