Stedendriehoek

Eerste historische jaarmarkt

APELDOORN – Martin Hendriks komt uit een familie van kermisexploitanten. Hij reist in die hoedanigheid heel Europa door. Maar als rasechte Apeldoorner vond hij het ook hoog tijd worden om een fraai, vernieuwend evenement neer te zetten in zijn eigen woonplaats. Dat is hem en medeorganisator én echtgenote Agnes Hinzen gelukt. Op het Zwitsalterrein verrijst vanaf komend weekeinde de eerste historische jaarmarkt, met een enorm aanbod in entertainment en variété.

Voor kinderen belooft het een zeer educatief uitje te worden, voor hun ouders en opa’s en oma’s vooral een nostalgische trip ‘down Memory Lane’. Want ja, welke kinderen van nu zijn nog bekend met het fenomeen poppenkast? “Ik wil ze voor even wegslepen vanachter hun iPad of tablet. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan allerlei oude ambachten, zoals zelf mosterd of kaarsen maken. En waar komt de melk vandaan? Niet uit de supermarkt! We laten de jeugd alles van vroeger zien. Graag willen we hier een jaarlijks terugkerend evenement van maken, waar ook vele jaren na nu nog over gesproken wordt.”
De historische jaarmarkt staat opgesteld van vrijdag 10 tot en met zondag 12 maart, woensdag 15 maart en van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart. Alle dagen van 11.00 tot 21.00 uur. Een klassieke rupsbaan, de legendarische draaimolen met paarden, het is allemaal te vinden in de overdekte ‘pretfabriek met attracties van toen voor het hele gezin. In de knutselhoek kunnen kinderen hun eigen tolletjes en springtouw maken en klompen beschilderen. Er staan verder oude tractoren kermisvrachtwagens botsauto’s uit de jaren ’50 en concertorgels ook leuk voor de ouders.
In een aparte tent komt het variétécircus van Kitty Hagen (zie foto). De voorstelling duurt 40 minuten en omvat onder meer een vuurspuw-act. Een animator zal zich continu op diverse manier over het indoor-evenemententerrein verplaatsen. En eveneens heel bijzonder: er staat een grote nostalgische miniatuurkermis opgesteld Madurodam-size…Op allerlei manieren wordt kortom de fantasie van de kinderen geprikkeld.
De historische jaarmarkt wordt vrijdag 10 maart om 14.00 uur geopend door wethouder Detlev Cziesso. Hierbij zijn ook aanwezig een delegatie van Stichting Het Vergeten Kind en de jeugd van twee Apeldoornse basisscholen. Kinderen tot 2 jaar hebben gratis entree. Voor anderen bedraagt de toegangsprijs 10 euro inclusief één consumptie en bezoek aan het circus. Er wordt gewerkt met een muntenbetaalsysteem ook bij de verschillende eetgelegenheden. Zo kan jong en oud zich onder meer te goed doen aan oliebollen poffertjes saté en braadworst.
Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op vrijkaarten voor de historische jaarmarkt kunnen uiterlijk donderdag 9 maart 15.00 uur een sms sturen (060 per sms). Sms: STE<spatie>markt naar 4004. De winnaars krijgen telefonisch bericht.