Stedendriehoek

Dit zijn de drie Apeldoornse voorleeskampioenen!

APELDOORN – Elk jaar is het weer feest als de kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd worden gehouden. De afgelopen dagen namen 25 schoolkampioenen plaats in de voorleesstoel op het podium in CODA. Voor een volle zaal en een deskundige jury mochten zij laten horen wie het beste kon voorlezen. Het niveau lag hoog tijdens de drie kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd en uiteindelijk wonnen Savanna Blom, Vera Enting en Jessie van Amersfoort elk hun kwartfinale.

Savanna

Jessie

Vera

 

De 11-jarige Savanna is leerling van CSO De Prinsenhof en las voor uit het boek Paniek in de Leeuwenkuil van Paul van Loon. De jury vond haar duidelijk en goed verstaanbaar voorlezen. “Ze pakte heel goed haar stiltes, waardoor je echt in het verhaal meegenomen werd.“ De tweede kwartfinale werd gewonnen door Vera van basisschool ‘t Schrijvertje. Zij las een fragment uit Hoe overleef ik mijn vakantie van Francine Oomen in een mooi rustig tempo voor en wist de spanning hierdoor heel goed op te bouwen. De jury vond dat Vera goed contact had met haar publiek en was unaniem in haar besluit om deze leerling tot winnaar uit te roepen. Dit in tegenstelling tot de derde kwartfinale waar de negen kandidaten het de jury wel heel moeilijk maakten. Uiteindelijk won Jessie van De Eloyschool de wedstrijd. “Jessie nam de rust tijdens het voorlezen en speelde met het publiek, waardoor de zaal aan haar lippen hing”, aldus juryvoorzitter Marion Wiering van CODA. Ook haar articulatie was zeer goed.

De meiden ontvingen als kersvers Apeldoorns voorleeskampioen een medaille, een oorkonde, een tas en een boekenbon. Van de Apenheul kregen ze elk ook nog eens twee gratis toegangskaarten voor het park. Op 16 maart a.s. mogen deze kampioenen meedoen aan de halve finale die ook in CODA wordt gehouden. Hieraan zullen ook zes kampioenen uit de regio Noord-Veluwe deelnemen. De winnaar plaatst zich voor de Gelderse finale in april in Arnhem.

Net als de voorgaande jaren werd ook dit jaar tijdens de jurypauzes de Apeldoornse Aanmoedigings Prijs, de zogenaamde AAP, uitgereikt aan de supporters die het fraaiste spandoek en/of de mooiste yell hadden voor hun schoolkampioen. De leerlingen van de basisscholen Willem van Oranje, De Regenboog Woudhuis en Koningin Wilhelmina wonnen het fraaie knuffelaapje van Apenheul.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de openbare bibliotheken en wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De kwartfinales, halve finales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de openbare bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.