Stedendriehoek

Dierenbescherming: ‘Omarm de mol, een nuttig beestje!’

De mollentijd is weer in volle gang. En voor degene die bij deze woorden knarsetandend naar zijn gazonnetje wil rennen met een hamer in de hand; in dit artikel geeft de Dierenbescherming diervriendelijke tips om mollen op afstand te houden. Maar niet zonder eerst een poging te hebben gedaan om je van het belang van de fluweelzachte beestjes te overtuigen. De mol is namelijk heel nuttig en houdt je tuin gezond. Zie je een mol in je tuin, dan is dat dus eigenlijk een groot compliment: het duidt op vruchtbare aarde.

De rol van de mol in een gezonde tuin
Mollen zijn insecteneters die voornamelijk onder de grond leven. Hun schepvormige klauwen zijn uitermate geschikt voor het opzij scheppen van aarde. Mollen leveren een belangrijke bijdrage aan het ecosysteem en de bodemvruchtbaarheid, door gangen te graven waardoor water en zuurstof tot diep in de aarde kunnen doordringen. Omdat ze larven eten die graswortels vernietigen, zijn ze (op de molshopen na) ook goed voor het gazon. Bovendien eten ze kevers die zich voeden met decoratieve planten. Nog niet overtuigd van het nut van deze wonderbaarlijke grondwerkertjes? Mollen zijn gek op mieren, termieten, spinnen én slakken. Ook lusten ze wel een babymuisje op zijn tijd. Ze helpen je op natuurlijke wijze vervelende plagen in toom te houden en bemesten je bodem, gratis en voor niets, van binnenuit.

Molshopen voorkomen
Molshopen zijn, naast hondenpoep en herfstbladeren, de grote schrik van liefhebbers van een strak gazon. En laten we wel wezen, mollen kunnen behoorlijk rigoureus te werk gaan en je onberispelijke grasveld inderdaad omtoveren tot een artistieke gatenkaas. Nu zien dierenbeschermers daar de charme wel van in, maar wil je écht geen mollen in je tuin, dan zijn er diervriendelijke methoden om ervan af te komen. Overigens zie je tijdens de paartijd, van februari t/m april, beduidend meer molshopen dan in de rest van het jaar, omdat mannetjes op zoek gaan naar vrouwtjes en molshopen (ook wel uitgangen van tunnels) worden gebruikt om bovengronds nestmateriaal te verzamelen, dat benedengronds kan worden gebruikt. Dat zijn maar drie maanden van overlast, want wanneer de burcht voldoende voedsel oplevert neemt de graafactiviteit van mollen af.

Duw de molshoop terug
Een mol in je tuin heeft meer voor- dan nadelen voor onder andere de kwaliteit van de bodem. Duw molshopen en gangen plat. Aanhoudende verstoring weerhoudt mollen ervan om op die plek weer aan de gang te gaan en er zal vanzelf nieuw gras op groeien.

Zorg dat ze je tuin niet kunnen vinden
Ook mollen houden van een strak gazon ? Daar kunnen ze ongestoord graven, zonder zich om boomwortels heen te hoeven manoeuvreren. Bomen en planten kunnen je helpen om mollen buiten de deur te houden. Je zou de keizerskroon, kruisbladwolfsmelk of diverse soorten nieskruid kunnen planten, de mol vindt deze planten niet lekker ruiken.
Met een mollennet houd je mollen uit je tuin (als ze er nog niet in zitten) zonder dat je ze ermee kwaad doet. Ook is het een milieuvriendelijke (niet giftige) oplossing om mollen te weren. Een van de meest beproefde methoden is het plaatsen van (glazen) flessen of potten in de grond of in de molshoop met de opening naar boven. De wind zorgt voor een fluitend geluid in de fles of pot dat zich in de mollengang doorzet. Ook andere lawaaimakers kunnen dienen zoals de muziek producerende chips die in melodieuze prentbriefkaarten zitten.

Bron: Dierenbescherming