Stedendriehoek

Dertien Apeldoornse dorpen in vier seizoenen

APELDOORN – Elke week is iets nieuws te lezen over één van de projecten van Apeldoorn 365. Dit is de fotomanifestatie van Stichting Apeldoorn Fotostad, die dit jaar zal zijn van 27 augustus tot en met 16 oktober.

 

Apeldoorn is een dorp met veel omringende dorpen, samen de Gemeente Apeldoorn. In een fotoproject als Apeldoorn 365 moeten die dorpen ook een rol krijgen, meenden de twee fotografen die dit project hebben aangepakt, Heleen Snijder-van Dooren en Pierre Pinkse.
Maar om welke dorpen gaat het dan? Daar kwam het Klein Apeldoorns dorpenkookboek van Petra Kuijlaars en Gerrit van Oosterom om de hoek kijken als uitgangspunt. Dat ‘kookboek’ laat zien uit welke ingrediënten de dorpse sfeer is opgebouwd en hoe je daar zelf een bijdrage aan kunt leveren. De dorpen die in het kookboek worden beschreven zijn: Hoog Soeren, Oosterhuizen, Veldhuizen, Loenen, Zilven, Radio Kootwijk, Uddel, Beemte, Lieren, Klarenbeek, Beekbergen, Hoenderloo en Wenum. Allemaal prachtige plekken, waar de natuur en soms ook specifieke gebouwen een rol spelen. In elk seizoen heel mooi.

 

De lente werd het startpunt en in elk dorp werd een plek uitgekozen, zo mogelijk met uitzicht op een gebouw. Maar vooral op de natuur, want die zou in de loop der seizoenen aan verandering onderhevig zijn. Via de GPS werd de locatie nauwkeurig vastgelegd en in de zomer, herfst en winter gingen Heleen en Pierre terug om een nieuwe foto te maken. Helaas was de winter grotendeels verstoken van sneeuw, zodat maar op een enkele foto dat echte winterse landschap te zien is.

Voor informatie: www.apeldoornfotostad.nl