Stedendriehoek

De voordelen van verduisterende plisségordijnen in je slaapkamer

Een plisségordijn is een type zonwering dat als een harmonica wordt opgevouwen. Daarbij is er onderscheid te maken tussen een enkele vouw en een dubbele vouw. Een uniek kenmerk is dat deze gordijnen niet alleen van boven naar beneden kunnen openen, maar ook van onderen naar boven. Deze twee richtingen kunnen zelfs gecombineerd worden zodat de raamdecoratie in het midden opvouwt. Er zijn zowel halftransparante materialen als verduisterende plisségordijnen verkrijgbaar. Met name op de slaapkamer wordt vaak gekozen voor verduisterende materialen. Wat de voordelen hiervan zijn en waar je rekening mee dient te houden kun je op deze pagina lezen.

Hoe kun je een plisségordijn bedienen?
Er zijn verschillende manieren om deze vorm van raamdecoratie te openen en sluiten:

  1. Met een koord kun je het materiaal opvouwen en uitklappen. Wanneer je voor een bottom-up / top-down combinatie kiest zullen er twee koordjes nodig zijn.
  2. Het is ook mogelijk om openen en sluiten met een ketting uit te voeren. Dit werkt hetzelfde als met een rolgordijn.
  3. Met een handgreep heb je geen koordjes nodig, met één of twee handgrepen kun je het plisse gordijn in twee richtingen openen en sluiten.
  4. De meest geavanceerde en tegelijkertijd de meest praktische wijze van bedienen is een elektrische gordijnrails. Die kun je bedienen met een draadloze knop of met een app op je smartphone. Het is ook mogelijk om sensoren te koppelen, maar daarover later meer.

Voordelen van verduisterende plisségordijnen
Omdat deze vorm van raamdecoratie wellicht wat minder bekend is dan andere gordijnen, sommen we hier de voordelen op van verduisterende plisségordijnen:

  • • Openen kan van boven naar beneden, van beneden naar boven en in beide richtingen tegelijkertijd.
  • • Dit type raamdecoratie sluit goed aan op het kozijn wat met name voor verduistering voordeel biedt.
  • • Een verduisterend materiaal heeft ook een isolerende werking, dit zal met name op slaapkamers met beperkte isolatie voordeel bieden.
  • • Voortaan heb je volledige controle over het licht in de slaapkamer. Je kunt uitslapen in het weekend, of op tijd naar bed gaan in de zomer.
  • • Met een elektrische bediening zoals Somfy die levert zijn er nog meer voordelen, daarover geven verderop deze pagina aanvullende informatie.

Waarom verduisteren goed is voor de nachtrust
Met name in steden is het nooit echt donker vanwege het kunstlicht. Dit noemen we ook wel ‘lichtvervuiling’. Omdat we nooit meer volledig donker ervaren slapen we minder goed en worden we niet uitgerust wakker. Met verduisterende rolgordijnen geniet je eindelijk weer van echte duisternis.

Waar moet je rekening mee houden?
Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat verduisterende plisségordijnen ervoor zorgen dat de ruimte heel donker kan worden. Dat lijkt vanzelfsprekend, toch heeft dit consequenties. Stel, je wordt midden in de nacht wakker en je wilt naar het toilet gaan. Dan moet je eerst de lichtschakelaar zien te vinden. Je zou dan een lamp kunnen inschakelen met een bewegingsmelder, of met een app op je telefoon. Met je stem is ook mogelijk als je een slimme luidspreker op de slaapkamer hebt geïnstalleerd.

Bij verduisterende gordijnen hoef je voor verduistering geen rekening te houden met de kleur. Zowel wit als zwart zorgen voor totale duisternis. Omdat lichte kleuren lamplicht reflecteren zal dit wel van invloed zijn op het kunstlicht in de ruimte. Lichtere kleuren betekent meer lichtweerkaatsing, en andersom.

Een laatste aandachtspunten is de plaatsing. Als je niet goed meet, of het gordijn op afstand van het kozijn of de muur installeert, dan kan er nog steeds licht binnenvallen. meet dus goed de afmetingen op voordat je een bestelling plaatst, of neem contact op met de leverancier.

Elektrische raamdecoratie
We hebben al enkele keren de optie voor geautomatiseerde gordijnen genoemd, dit is ook mogelijk voor verduisterende plisségordijnen. Somfy maakt gordijnmotoren voor bestaande raamdecoratie, het is ook mogelijk om een compleet nieuw systeem te bestellen. In iedere ruimte biedt het voordeel om elektrische gordijnen op te hangen. In de huiskamer kun je de gordijnen automatisch laten sluiten wanneer het donker wordt. Dit is niet alleen goed voor de privacy, het houdt inbrekers ook op afstand. De kinderkamer is ook ideaal, je kunt de gordijnen openen of sluiten voor een middagdutje. Wanneer je dit koppelt aan een huisautomatiseringssysteem, zoals de TaHoma van Somfy in combinatie met een smart speaker, dan kun je zelfs met je handen vol een commando geven om te gordijnen te openen of sluiten. Op een timer kan ook, of bij zonsopgang door een lichtsensor te installeren. Dan laat je de plisségordijnen openen in de ochtend om zo heerlijk uitgerust te ontwaken.

Verduisterende plisségordijnen met automatische bediening bieden je een betere nachtrust, iedere dag opnieuw.