Stedendriehoek

De gezondheidsvoordelen van een tuin of balkon

Het merendeel van de huizen in ons land beschikt over een tuin of balkon. Op koude dagen maak jij hier ongetwijfeld niet veel gebruik van, maar bij mooi weer is het hier goed vertoeven. Een tuin of balkon is overigens niet alleen geschikt om te ontspannen op mooie dagen. Nee, want ze brengen ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. De meeste mensen zijn zich hier alleen niet bewust van. Ben jij ook benieuwd welke voordelen een tuin of balkon heeft voor jouw gezondheid? Dat vertellen wij je in deze tekst.

Minder stress door groen
In het overgrote deel van de tuinen in ons land komt groen voor. Heb jij ook groen in jouw tuin? Dan is het belangrijk dat je dit onderhoud. Als je dit niet doet, wordt jouw tuin binnen de kortste keren een grote wildernis. Veel mensen hebben een hekel aan tuinieren. Begrijpelijk, want het kost jou tijd. Hecht hier niet te veel waarde aan, want tuinieren is goed voor jouw gezondheid. Wanneer jij regelmatig tuiniert, heb je namelijk minder last van stress.

Heb je geen tuin, maar alleen een balkon? Dan is er minder plek voor groen. Toch raden wij je aan wel bloemen of planten op jouw balkon neer te zetten. Reden hiervoor is dat de natuur zorgt voor een prettig gevoel. Bloemen en planten verminderen niet alleen stress, maar ook boosheid en angst. Daartegenover staat dat groen aangename gevoelens juist verhoogt. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat er genoeg bloemen en planten aanwezig zijn in jouw tuin of op jouw balkon.

Je kunt er relaxen
In het begin van deze tekst haalden we al aan dat je een tuin of balkon kunt gebruiken om te ontspannen. Dit komt jouw gezondheid ten goede, want je ervaart bijvoorbeeld minder stress. Ontspannen kan uiteraard alleen wanneer jouw tuin of balkon aangenaam is ingericht. Zorg allereerst voor zitplaatsen. In een tuin kun je bijvoorbeeld prima een verstelbare tuinstoel neerzetten. Op een balkon heb je vaak niet voldoende ruimte voor een tafel met deze stoelen. Geen probleem, want in dat geval biedt een tuinbank van hout uitkomst. Deze neemt minder ruimte in, maar je kunt er wel prima op zitten.