Stedendriehoek

‘Chiazaad is gewoon vogelvoer en zo smaakt het ook’

door Madelon van Wetering

n

We kennen hem als tv-kok bij onder andere 24Kitchen en Koffietijd. Eerder dit jaar kreeg hij ook een eigen programma op RTL4. Koken is zijn passie, hij zou niet zonder kunnen. Voor hem moet eten vooral smaakvol zijn en gezond. Zonder poespas. En heb het vooral niet over ‘superfoods’, want dat woord werkt op zijn lachspieren.

Na zijn koksopleiding en een studie Horecamanagement deed Hugo Kennis er ook nog een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten achteraan. Dat lijkt geen logische keuze, maar Hugo is iemand met meerdere passies.

 

Waarom ben je de theateropleiding gaan volgen?

“Als kind wilde ik kok worden, óf iets met theater, óf boswachter. Na de middelbare school twijfelde ik wat ik zou gaan doen. Het werd de koksschool en als hobby deed ik aan theater. Maar na een tijdje in een sterrenrestaurant te hebben gewerkt, ging het toch kriebelen. Ik heb auditie gedaan voor de Hogeschool voor de Kunsten en werd aangenomen. Ik heb daarna in het theater gespeeld en in een musical. Maar avond aan avond hetzelfde doen ging me toch vervelen. Toen ik voor 24Kitchen werd gecast, vond ik de ideale combi.”

 

Welk programma vond je het leukst om te doen?

“De Worsten van Babel vond ik geweldig leuk. Met mijn beste vrienden gingen we toeren met een soort foodtruck. Reizend door België, Frankrijk en Spanje kookten we onderweg voor allerlei mensen. En aan het eind ook nog eens eten bij Mugaritz, een van de beste restaurants ter wereld. Dat was echt supergaaf!”

 

Waar mogen ze je voor wakker maken? 

“Qua eten bedoel je? (Schiet in de lach) Nou, coquilles in een romige witte wijn-saffraan saus, dat verveelt me nooit. Het is ook een beetje mijn ‘signature dish’. Maar van een perfect rosé gebraden eendenborst word ik ook heel blij.”

 

Welke chef is jouw voorbeeld?

“Ik ben al heel lang fan van Jamie Oliver, al ver voor hij op tv kwam. Hij is eerlijk en zegt gewoon dat hij ook wel eens iets uit een pakje of potje gebruikt. Hij is creatief en ik hou van zijn vlotte stijl. Niet te precies afwegen, gewoon uit de losse hand. Als alles volgens het boekje moet, gaat bij mij de lol eraf.”

 

Er is veel te doen rondom superfoods. Wat vind jij daarvan?

“Dat vind ik echt grote onzin. De term alleen al! Superfoods bestaan niet. Neem nou chiazaad. Dat is gewoon vogelvoer en het smaakt ook nog zo. Vroeger kocht je dat bij de dierenwinkel voor een kwartje per kilo. Nu betaal je in een reformzaak twaalf euro per kilo. Echt waanzin. Net als Goji-bessen. Je moet wel twee kilo van die bessen wegknagen om evenveel vitamines en mineralen binnen te krijgen als van één portie bloemkool of broccoli. Je moet gewoon zorgen voor variatie in je voeding. Juist die afwisseling houd je lichaam alert en zorgt voor een betere vetverbranding. Eet lekker lokaal en kook met producten van het seizoen. Dat is pas superfood.”

 

Je gaat de New York Marathon lopen voor stichting Semmy. Heb je meteen ja gezegd?

“Pfff, de grootste uitdaging van mijn leven. Ik zei direct ja, maar kreeg ook even spijt. Ik dacht: wat ga ik mezelf aandoen? Maar het is voor zo’n goed doel. We zijn er al maanden voor in training. Door een gebroken middenvoetsbeentje moet ik nu wel iets rustiger aan doen, maar ik wil er vol voor gaan. Ook met Tijn in gedachten. Hij heeft zelf alles gedaan om anderen te helpen. Die kids vechten tot op de laatste dag. Zijn behandelend arts loopt trouwens ook met ons mee. We hebben een hechte groep en worden super begeleid. Dit is echt iets dat ik gewoon wil doen.”

 

Welk programma staat op je verlanglijstje om ooit te mogen doen?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is Expeditie Robinson. Al sinds mijn elfde wil ik daar zo graag aan mee doen. Ik ben ook een beetje jaloers op mijn collega Nicole Buch die daar voor is gevraagd. Ik ben een echte survivaller, dus als dat lukt, ben ik echt helemaal gelukkig.”