Stedendriehoek

Braziliaanse zomerzon weerklinkt in concert

EPE – Al jaren wacht Cultureel Platform Epe op een mogelijkheid om het Ricciotti Ensemble (zie foto) naar Epe te halen. Dit jaar is het eindelijk zover. Op donderdag 28 juli doet het ensemble Epe aan met een concert in de serie zomeravondconcerten van CPE, dit keer op een nieuwe locatie: Boerderij Buitengewoon aan de Le Chevalierlaan 1 in Tongeren. Het concert begint om 20.00 uur.
Van 27 juli tot 6 augustus toert het Ricciotti kriskras door Nederland met een zomers Braziliaans-Kaapverdiaans programma. Het orkest wordt vergezeld door de veelzijdige zangeres Melissa Fortes en twee Braziliaanse gastmusici. In elf dagen tijd spelen ze in acht verschillende provincies op meer dan dertig speellocaties.
Het Ricciotti is een straatsymfonieorkest dat bestaat uit 42 jonge, geestdriftige musici. Het brengt live symfonische muziek op plekken waar die normaliter niet klinkt. De mobiliteit van het orkest is uniek: het Ricciotti heeft geen podium nodig en kan zich opstellen in minder dan twee minuten. Het speelt op straat, in het asielzoekerscentrum, het weeshuis en de gevangenis, maar ook in Kalenberg en Paradiso. De leden van het Ricciotti zijn afkomstig uit heel Nederland en soms van daarbuiten. Het grootste deel van de musici studeert aan het conservatorium. Drie keer per jaar gaat het Ricciotti op tournee in Nederland en één keer per jaar naar het buitenland. Het ensemble staat onder leiding van Leonard Evers. Zangeres Melissa Fortes werd in 2013 genomineerd voor een Radio6 Soul & Jazz Award in de categorie Best Talent. Haar muziek is een mix van warme Kaapverdische en Braziliaanse invloeden en een vleugje jazz en soul.
Het publiek maakt kennis met bekend en onbekend Braziliaans repertoire van alle tijden en stijlen. Op het programma staan bijvoorbeeld een mierzoete sertanejo, jazzmuziek van legenden Pixinguinha en Hermeto Pascoal en uiteraard een bossanova van geestelijk vader Tom Jobim. Natuurlijk ontbreekt dé Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos niet en worden er ook werken gespeeld van de in Nederland onbekende Alberto Nepomuceno en José Nunez Garcia.
Het programma wordt aangevuld met een speciaal voor deze zomertournee geschreven werk van de jonge componist Lucas Wiegerink. Zijn compositie gaat over het fenomeen dat zowel in Brazilië als in Nederland beroemd en berucht is: carnaval. Van zaate hermenie tot batucada, in dit stuk trekt alles in optocht voorbij. Ook de twee compositiestudenten Kaori Neus en Renán Zelada hebben speciaal voor deze tournee een miniatuur geschreven, als resultaat van Ricciotti’s compositieworkshop in samenwerking met de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Zij geven in hun composities hun eigen visie op elementen uit de Braziliaanse muziek.
De entreeprijs is €12,50, voor de jeugd €5,-. Kaarten reserveren via de website www.cultureelplatformepe.nl. Losse kaartverkoop via VVV Epe en op de avond zelf aan de kassa tegen contante betaling.