Stedendriehoek

Apeldoornse kunst over de grenzen

Door Fred Onstein

n

APELDOORN – Het Rembrandtjaar heeft van kunstschilder Nard Kwast in één klap een bekende Nederlander gemaakt. De als tweede geëindigde schilder heeft aan werk en opdrachten geen gebrek. Maar er zijn meer Apeldoorners die flink aan de weg timmeren. Eén van hen is Menno Vos. Geboren in 1958 in Dordrecht en sinds 1990 woonachtig in Apeldoorn. Zijn eerste expositie in Apeldoorn vond plaats tijdens de expositie ‘Apeldoorn Bekent Kleur’, een initiatief van het Apeldoorn Business Collectief.

Menno Vos noemt zichzelf een amateur kunstschilder. Beroepsmatig kan hij (nog) niet leven van zijn werk. In ons land is Vos een klein beetje bekend, maar over onze landsgrenzen lijkt een gouden toekomst voor hem weggelegd. Exposities over de hele wereld beloven veel. 

Abstracte kunst
Alle vormen van kunst hebben een begin, zo ook die van Menno Vos. Het begon met de fotografie. Hiervoor reisde hij in de afgelopen 30 jaar met zijn vrouw Roely de hele wereld over. Er werden ontelbare foto’s gemaakt die in diverse reisgidsen hun plek vonden. Nog steeds is fotografie een bron van inspiratie. “Een fantastische hobby”, aldus Menno. “Het maken van mooie composities, spelen met licht en donker en kleuren. Het is geweldig. Mijn foto’s werden in meer dan 10 reisgidsen in Nederland gepubliceerd.” 

Vos maakte in 2013 voor het eerst kennis met abstract schilderen. Pas bij de derde workshop werd hij er door gegrepen. “Dankzij het doorzettingsvermogen van kunstenaar Jan van Oord. Voor het  kwartje viel en ik er door gepakt werd, zijn heel wat zweetdruppeltjes weggeveegd.”

Apeldoornse Menno haalt zijn inspiratie uit mensen die hij ontmoet, beelden die hij ziet en vooral emoties die hij voelt. “Ik ben geïnteresseerd in hoe mensen leven, wat ze denken, voelen en hoe en waar ze wonen. Het komt terug in mijn kleurgebruik, met diepte, soms mysterieus, maar altijd uit het hart geschilderd.” 

Hij ontwikkelde zijn eigen stijl en heeft sinds 2015 een eigen atelier. In 2016 werd Menno lid van het kunstcollectief PS20. Samen met de andere leden van het collectief runt hij de Galerie PS20 in Apeldoorn, waar ook zijn atelier is. Inmiddels zijn er exposities geweest in Nederland, New York, Las Vegas, Turijn, Lissabon, Rome, Wenen en in talloze hotels in Europa en Azië. Op stapel staan solo-exposities in New York en Madrid. Zijn schilderijen staan in internationale kunstboeken en magazines in de USA, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Engeland. 

Netwerken
“Nee, ik kan er ondanks de vele exposities (nog) niet van leven. Dat is uiteindelijk wel mijn bedoeling. Ik denk dat iedere kunstenaar graag beroemd wil worden en dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. Je moet er keihard voor werken en heel veel netwerken. Gelukkig is mijn vrouw Roely daar heel kundig in. Het heeft ons bij bijzondere mensen gebracht. We ontmoetten bijvoorbeeld de nog levende Australische kunstschilder Colin Perini die mijn werk te zien kreeg.

Hij opende mijn ogen door, bij ieder schilderij dat hij zag op mijn iPad, commentaar te geven.

‘Dat is goed, dat niet, dat niet, dat weer wel, dat niet en dat niet’. Hij vertelde ook waarom hij bepaalde werkstukken niet goed vond. ‘Wat ik goed vind komt uit je hart’, vertelde hij, ‘de rest uit je hoofd. Maar dat weet je zelf ook wel… ‘ Hij sloeg de spijker op zijn kop, want het klopte precies. Een echte kenner kan zien of het uit je hart komt of niet.” 

Betalen
Door de website van Menno kreeg de Agora Galery International in New York lucht van Menno Vos. Zij nodigden hem uit om daar te exposeren en member te worden van de organisatie.

“Dat kost geld. Daar staat tegenover dat ze heel hard voor je werken om je werk bekendheid te geven. Al snel werd ik gevraagd te exposeren in Wenen, Rome, Turijn, et cetera.  Ongekend natuurlijk, maar ook voor het exposeren moet je betalen. Hoe bekender je bent, hoe minder je hoeft te betalen. Nu staan er enkele solo-exposities op de agenda en dat is buitengewoon.

Goedkoop is het ‘beroemd worden’ niet. Naast de kosten voor de expositie heb je bijkomende kosten als verpakking van je schilderijen, het vervoer, de verzekering en natuurlijk je verblijf als je bij een opening aanwezig moet zijn.” 

Bewuste keuze
Menno en zijn vrouw Roely hebben in het leven een bewuste keuze gemaakt. Ze hebben geen kinderen, genieten volop van het reizen,  organiseren van exposities en het netwerken over de hele wereld. “Roely heeft een goede baan en ikzelf ook. Binnenkort werk ik 45 jaar bij de Politie Academie in Apeldoorn. Mijn droomwens is natuurlijk fulltime kunstenaar te worden. Dat kan een lange weg worden, maar ook zo plotseling voor de deur staan. Een kwestie van de juiste mensen tegenkomen.” 

Exposities:
Van 11 tot en met 13 oktober op de ADAF in het Amsterdamse Word Trade Center.
In september een solo-expositie met 22 schilderijen in Gallery Eka&Moor in Madrid.
Een solo-expositie van 2 tot en met 24 november in Gallery Artifact New York.

Kijk ook op www.mennovospainting.nl