Stedendriehoek

AFAS Tennis Classics gaat vernieuwend de toekomst in

APELDOORN – Jacco Eltingh grijpt het derde lustrum van de AFAS Tennis Classics aan voor  enorme vernieuwingen. De 15e AFAS Tennis Classics, 24 tot en met 27 november 2016 in Apeldoorn, krijgt een knock-out systeem en een dubbelspelpoule. Eltingh lonkt voor november 2017 met Curaçao Tennis Classics en voor mei 2018 naar Tennis Classics in de tuinen van Paleis Het Loo. “We zullen kiezen wat het beste is voor de toekomst van de Tennis Classics”, aldus de oud-wereldkampioen dubbelspel bij de presentatie van de ATC 2016 in Omnisport.

 

De locatie voor 2016 blijft vanzelfsprekend ongewijzigd: Omnisport Apeldoorn. Zoals al veertien keer eerder zijn er weer nieuwe wereldtoppers van de partij. De Britse grootheid Tim Henman is voor het eerst gecontracteerd. Spectaculair is de komst van Martin Verkerk (zie archieffoto) en Juan Carlos Ferrero. “Die Roland Garros-finale is nog nooit echt gevierd. Dat gaan wij nu doen”, aldus Eltingh. In 2003 versloeg Ferrero onze landgenoot Verkerk in de finale van Roland Garros. Verkerk was de laatste Nederlander in een enkelspelfinale van een Grand Slamtoernooi. Ferrero is de 15e nummer 1 van de wereld die aan de ATC meedoet. Daarnaast spelen titelverdediger Sjeng Schalken en Paul Haarhuis mee. Eltingh: “Op mijn shortlist van de populairste spelers van de voorbije jaren eindigde Goran Ivanisevic bovenaan. Dus Goran is er ook bij.”

Er worden meer vernieuwingen doorgevoerd, zoals nog maar twee partijen per dag in plaats van drie. Op donderdag en vrijdag wordt pas om 17.00 uur begonnen. “Een compacter programma past in de huidige tijd beter bij de behoefte van onze bezoekers”, aldus Eltingh. Voor de toekomst van de Tennis Classics voorziet hij een honderd procent zakelijk evenement en geen combinatie meer van een zakelijk- en publieksevenement.

Zijn Tennis Classics staat aan de vooravond van nieuwe, spannende tijden. “Het is het laatste jaar van alle contracten, ook van hoofdsponsor AFAS. Hierna ligt alles weer open, voor iedereen die interesse heeft. Daarom is het heel belangrijk voor de toekomst, om van de AFAS Tennis Classics 2016 weer een gigantisch geslaagde aflevering te maken. Vandaar ook die vernieuwingen in het programma. We zijn nog druk bezig een spectaculaire dubbelspelpoule van drie duo’s te formeren.”

De keuzes voor de toekomst zullen mede bepaald worden door wensen van eventueel nieuwe en bestaande partners, benadrukt de toernooibaas. Eltingh heeft wel een duidelijke voorkeur om in Gelderland én in Apeldoorn te blijven. Het idee met een toernooi in de tuinen van Paleis Het Loo geeft hem kriebels in de buik. “Ten eerste omdat je daarmee naar een buitenevenement gaat; we denken dan aan mei 2018. Maar ik krijg ook kriebels bij de gedachte aan zo’n prachtige locatie voor een unieke belevenis. De stap naar de 16e Tennis Classics in mei 2018 geeft de organisatie ruimte voor een eventuele Curaçao Tennis Classics in November 2017.”