112

Vrouw (85) uit brandende woning gered in Apeldoorn

Bij een uitslaande brand in een duplexwoning aan de Staringlaan in Apeldoorn is een 85 jarige bewoonster zwaargewond geraakt. Zij werd door de brandweer uit de woning gered en zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.

De brand werd even na middernacht gemeld bij de brandweer nadat een bewoner van het complex de brand ontdekte. De brandweer rukte direct met groot materieel uit omdat er nog iemand in de brandende woning aanwezig zou zijn. Twee blusvoertuigen en een hoogwerker waren snel ter plaatse. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit de achterzijde van de bovenwoning. De brandweer zette direct in op de blussing waarna gezocht kon worden na eventuele slachtoffers. Volgens omwonenden zou er nog een oudere vrouw haar woning aanwezig zijn. De brandweerlieden troffen de zwaargewonde vrouw aan in haar woning en tilden haar naar buiten waarna zij werd overgedragen aan het ambulancepersoneel.

De vrouw bleek zwaargewond. Vanwege de ernst van haar verwondingen werd er ook een traumahelikopter opgeroepen. Deze hoefde uit eindelijk niet te landen. De vrouw werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Zij had veel rook ingeademd.

De brandweer had het vuur na ongeveer een uur onder controle waarna zij konden beginnen met nablus- werkzaamheden. Robert Spijkerman woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland laat weten dat de brand begonnen zou zijn in de keuken van een duplexwoning op de bovenverdieping. Bij de brand, raakte naast de zwaargewonde vrouw, nog een bewoner gewond. Ook deze persoon bleek rook ingeademd te hebben maar hoefde na behandeling ter plekke niet naar het ziekenhuis te worden overgebracht.

Spijkerman liet rond 01.30 uur weten dat de nablus werkzaamheden nog ruim een uur in beslag zouden gaan nemen. De vier duplexwoningen die in het complex waren onderverdeeld hebben alle vier rook en waterschade en zullen tijdelijk onbewoonbaar worden verklaard.

Over de oorzaak van de brand kan Spijkerman geen uitspraken over doen. Onderzoek zou moeten uitwijzen hoe de brand is ontstaan.