112

Explosie aan Fauststraat; is juni de maand van de geweldsincidenten? Lees alles in dit artikel

APELDOORN – Juni lijkt wel een maand te zijn waarin Apeldoorn misschien wel de meeste geweldsincidenten kent van de afgelopen maanden. Naast drie schietincidenten, een steekpartij, meerdere brandstichtingen en twee explosies waarvan er afgelopen nacht nog een was aan de Fauststraat. Kan je haast niet zeggen dat het bepaald rustig is in Apeldoorn.

Laten we even terug gaan naar het begin, dinsdagnacht 4 juni. Op een parkeerplaats van een flat aan de Aristotelesstraat in Apeldoorn staan drie auto’s in brand. Eén van de voertuigen lijkt te zijn aangestoken. Door snel optreden van de brandweer wordt erger weten te voorkomen. Desondanks lopen alle drie de voertuigen forse schade op. Terwijl agenten bezig zijn bij de Aristotelesstraat, komt er een urgente 112 melding binnen, enkele honderden meters verderop in de wijk Zevenhuizen zou geschoten zijn in een flat aan de Fauststraat. Eenmaal aangekomen bij de flat treffen de agenten, die inmiddels in grote getallen aanwezig zijn een 25 jarige man met een schotwond in zijn been aan. Het slachtoffer wordt door ambulancepersoneel naar het ziekenhuis gebracht en agenten verrichten onderzoek.

Zondagavond 9 juni. Er klinkt een harde knal bij een woning aan de Klingmakersdonk. Als bewoners van een flat gaan kijken zien zij dat er een explosie is geweest bij een voordeur van een appartement. De politie komt ter plaatse en doet onderzoek. De voordeur van het appartement is beschadigd. Gewonden vielen er niet.

Donderdagnacht 13 juni. Aan de Landmetersveld in Apeldoorn zien bewoners een felle oranje gloed aan de voorzijde van een bestelbus. De bestelbus staat in brand. De bewoners bellen 112 waarna al snel de brandweer ter plaatse is om het vuur te bestrijden. De brandweerlieden weten te voorkomen dat de achterzijde van de bestelauto ook vlam vat ondanks dat kan de bestelauto als verloren worden beschouwd. De politie laat in een opsporingsprogramma weten dat er sprake is van brandstichting.

Zaterdag 15 juni. Eén café aan de Schimmelpenninckstraat in het zuiden van Apeldoorn, wordt meermaals onder vuur genomen. Zeker twee kogelinslagen zijn er in de ruit te zien. Eén man die in het café aanwezig was raakte lichtgewond aan zijn hoofd en moest ter plekke door ambulancepersoneel worden behandeld. De omgeving werd na het schietincident ruim afgezet en medewerkers van de forensische opsporing deden onderzoek. Aanhoudingen zijn er voor zover bekend nog niet verricht.

Zondag 16 juni. Een ruzie aan de Gentiaanstraat loopt flink uit de hand. De straat staat rond 15.00 uur gevuld met politiewagens en agenten in kogelwerende vesten lopen rond. Er blijkt een ruzie te zijn geweest tussen meerdere personen daarbij zou een mes gezien/getrokken zijn. Agenten bemiddelen en niemand wordt aangehouden.

Vrijdagavond 21 juni. Terwijl veel mensen het gelijkspel van het Nederlands elftal vieren op de oranjerotonde, gaat het in de stad vreselijk mis. Eén ruzie bij een café waar het behoorlijk druk is, mondt uit in een steekincident. Twee mannen raken gewond en beiden zijn voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. Urenlang politieonderzoek volgde. De politie laat zaterdagochtend weten dat beide mannen ook zijn aangehouden. De politie sluit namelijk niet uit dat er over en weer gestoken is.

Maandag 24 juni. Bij een flat aan de Eerste Wormenseweg worden meerdere schoten gelost op. Gewonden vielen er niet. De politie is snel ter plaatse en treft op straat die hulzen aan. Eén langlopend conflict zou de aanleiding zijn van het schietincident. Het onderzoek naar het schietincident loopt nog. Aanhoudingen zijn er in deze zaak nog niet verricht.

Woensdag 26 en zaterdag 29 juni. Bij het appartement aan de Eerste Wormenseweg waar maandagavond geschoten werd, is een tot twee keer toe een ruit vernield. De politie is in beide keren ter plaatse gekomen en heeft verklaringen opgenomen. De twee vernielingen worden meegenomen in het onderzoek wat gaande is. De politie heeft aan dat de vernielingen in verband staan met het eerste schietincident.

Zondag 30 juni. In de nacht van zaterdag op zondag, wordt er een explosie gemeld aan de Fauststraat in Apeldoorn. Bij de flat waar eerder een deze maand een schietincident had plaatsgevonden. Werd een explosie veroorzaak door vermoedelijk een stuk zwaar vuurwerk. De knal was in de wijde omtrek te horen en veel inwoners van Apeldoorn hebben de knal dan ook gehoord.  Na de explosie stond de Fauststraat gevuld met brandweerwagens en politiewagens, even later kwam er uitvoorzorg ook een ambulance ter plaatse. Het gezin dat in de woning aanwezig was, kon via een raam de woning ontvluchten. Gewonden vielen er niet bij de explosie. De politie heeft de gehele nacht onderzoek verricht. Eén woordvoerder laat zondagochtend desgevraagd weten dat er “nog” geen aanhoudingen verricht zijn.

De politie laat in een reactie weten dat sommige incidenten met elkaar in verband staan en hier uitvoerig onderzoek naar te doen. De politie hoopt dat omwonenden die iets gezien hebben van de incidenten contact opnemen met de politie via 0900-8844 of via M 0800-7000.